Duchowość makaronu. Jedzenie go uszczęśliwia i odstresowuje

Katolicki Uniwersytet Najświętszego Serca w Mediolanie udowodnił, że jedzenie makaronu uszczęśliwia i odstresowuje. Zdaniem badaczy, regularne spożywanie dań z makaronu poprawia jakość życia i samopoczucie.
Badania nad makaronem
Wyniki badań zostały opublikowane w międzynarodowym piśmie "Nauka o żywności i żywieniu". Eksperci z zespołu kierowanego przez profesora psychologii klinicznej Francesco Pagniniego przeanalizowali psychologiczne i emocjonalne rezultaty konsumpcji makaronu.
Sondaż przeprowadzony w ramach tych badań wśród dorosłych Włochów wskazuje, że 41 procent z nich kojarzy makaron z rodziną. U ponad jednej piątej ankietowanych wywołuje on pozytywne emocje. 10 procent Włochów twierdzi zaś, że makaron daje poczucie przyjemności i "autentycznego szczęścia".
Jedzenie makaronu zmniejsza stres i poprawia samopoczucie
Ponadto ustalono, że regularne jedzenie tego produktu przynosi efekt w postaci zmniejszenia stresu i ogólnej poprawy samopoczucia. Wynika to z tego, że pobudza on produkcję serotoniny znanej jako hormon szczęścia.
W sondażu udział wzięły osoby, które jedzą dania z makaronu co najmniej trzy razy w tygodniu.
- Nasze badania pokazują, że prosty gest wspólnego zjedzenia talerza makaronu może stworzyć trwałe związki emocjonalne i pozytywne uczucia - powiedział profesor Pagnini.
Zaznaczył, że "według badań żaden inny posiłek na bazie węglowodanów, taki jak ryż, chleb, pizza nie spowoduje takiego wzrostu poczucia szczęścia, jak makaron jedzony z innymi osobami. Dane wskazują, że połączenie makaronu i interakcji społecznej znacznie zwiększa poziom szczęścia".
Źródło: PAP / tk
Skomentuj artykuł