GIS informuje o wycofaniu partii chipsów warzywnych, powodem wysoki poziom akryloamidu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek ostrzeżenie dotyczące partii chipsów warzywnych, w której stwierdzono wysoki poziom akryloamidu.
GIS podał, że został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez producenta wycofywaniu określonych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu.
Chodzi o produkt GoPure vegetable chips - mixed varieties, 40 g, o dacie trwałości 18.11.2023. Producentem jest Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy.
GIS podał, że dystrybutor w Polsce - firma Eko-Wital Sp. z o.o. - poinformował klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Nie należy spożywać partii produktu określonego w komunikacie.
Akryloamid jest związkiem chemicznym, który powstaje m.in. w produktach skrobiowych w procesie pieczenia, smażenia lub zapiekania w wysokiej temperaturze.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
PAP/dm
Skomentuj artykuł