"Europa na widelcu" - kulinarne święto
(fot. PAP/Maciej Kulczyński)
PAP / mh
Zupa z surowych warzyw podawana na zimno, potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą, sałatka śledziowa z burakami, szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy to tylko cześć z potraw, których można w sobotę skosztować na wrocławskim Rynku podczas kulinarnej imprezy "Europa na widelcu".
Tegoroczną edycję imprezy zdominowały kuchnie 16 regionów europejskich, m.in. Szkocji, Prowansji, Regionu Przydnieprowskiego, Sycylii, Tyrolu, Andaluzji, Moraw i Peloponezu. Potrawy przygotowali szefowie kuchni wrocławskich restauracji, a imprezę tradycyjnie otworzył barwny pochód kucharzy.
Wrocławianie, którzy licznie przybyli na Rynek, mogli skosztować m.in. wieprzowiny smażonej z małżami z portugalskiego regionu Alentejo, potrawy z ryżu z krewetkami z Peloponezu, kulek mięsnych z żurawiną ze szwedzkiej Skanii, sycylijskiej potrawki z bakłażanów czy szkockich kiełbasek zapiekanych w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego.
Dolnośląską kuchnię reprezentują: bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem oraz pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami.
Podobnie jak w latach ubiegłych można było zobaczyć, jak potrawy przygotowuje znany publicysta i krytyk kulinarny Robert Makłowicz. Tym razem zaprezentował przepis na suma milickiego ze szparagami, podanego na dolnośląskich truskawkach i groszku cukrowym z Tanzanii.
"Wszystkie produkty wykorzystane w tym przepisie pochodzą z Dolnego Śląska, łącznie z sumem z Doliny Baryczy oraz najlepszymi w Polsce szparagami" - mówił Makłowicz.
W trakcie imprezy można było również skosztować destylatów owocowych wytwarzanych w regionie, obejrzeć pokaz pieczenia chleba oraz wziąć udział w licznych konkursach.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł