"Chleb i mózg, edukacja i ubóstwo". Tak brzmi tytuł trwającej od 4 do 6 listopada w Watykanie konferencji interdyscyplinarnej grupy roboczej Papieskiej Akademii Nauk. Uczestnikami są eksperci z dziedzin genetyki roślin, rozwoju mózgu, bezpieczeństwa żywnościowego i oświaty. Konferencję otworzył 4 listopada po południu kard. Peter Turkson, przewodniczący Papieskiej Rady "Iustitia et Pax".
"Chleb i mózg, edukacja i ubóstwo". Tak brzmi tytuł trwającej od 4 do 6 listopada w Watykanie konferencji interdyscyplinarnej grupy roboczej Papieskiej Akademii Nauk. Uczestnikami są eksperci z dziedzin genetyki roślin, rozwoju mózgu, bezpieczeństwa żywnościowego i oświaty. Konferencję otworzył 4 listopada po południu kard. Peter Turkson, przewodniczący Papieskiej Rady "Iustitia et Pax".
Od wieków towarzyszyło człowiekowi - od narodzin aż po grób. Stara chrześcijańska legenda mówi, że na początku świata Bóg obdarował ludzi pszenicą i żytem o grubych i długich kłosach...
Od wieków towarzyszyło człowiekowi - od narodzin aż po grób. Stara chrześcijańska legenda mówi, że na początku świata Bóg obdarował ludzi pszenicą i żytem o grubych i długich kłosach...
PAP / im
Rosną ceny produktów zbożowych. Pod koniec kwietnia mąka, oprócz żytniej, kosztowała już o 20 proc. więcej niż na początku roku - czytamy w "Gazecie Polskiej Codziennie".
Rosną ceny produktów zbożowych. Pod koniec kwietnia mąka, oprócz żytniej, kosztowała już o 20 proc. więcej niż na początku roku - czytamy w "Gazecie Polskiej Codziennie".
"Dziennik Gazeta Prawna" / PAP / drr
W 2011 r. statystyczny Polak zjadł 53,8 kg pieczywa - wyliczył "Dziennik Gazeta Prawna" na podstawie danych GUS. To 4 proc. mniej niż rok wcześniej i o ponad 43 kg mniej niż w 1993 r.
W 2011 r. statystyczny Polak zjadł 53,8 kg pieczywa - wyliczył "Dziennik Gazeta Prawna" na podstawie danych GUS. To 4 proc. mniej niż rok wcześniej i o ponad 43 kg mniej niż w 1993 r.
PAP / psd
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
KAI / slo
Federacja Polskich Banków Żywności przeprowadzi kampanię skierowaną do producentów żywności. Podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food 12-15 września jej przedstawiciele będą informować wystawców jak racjonalnie wykorzystywać żywność. Na miejscu będzie także prowadzona zbiórka artykułów spożywczych.
Federacja Polskich Banków Żywności przeprowadzi kampanię skierowaną do producentów żywności. Podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food 12-15 września jej przedstawiciele będą informować wystawców jak racjonalnie wykorzystywać żywność. Na miejscu będzie także prowadzona zbiórka artykułów spożywczych.
Ks. Jan Sochoń
Jakże ważną sprawą w życiu jest chleb. Piszę "sprawą", bo nie chodzi tylko o artykuł konieczny do istnienia, lecz o to, co on wywołuje i co sprawia w nas samych, w naszym myśleniu o świecie, religii, innych ludziach.
Jakże ważną sprawą w życiu jest chleb. Piszę "sprawą", bo nie chodzi tylko o artykuł konieczny do istnienia, lecz o to, co on wywołuje i co sprawia w nas samych, w naszym myśleniu o świecie, religii, innych ludziach.
PAP / psd
Zwyczaje związane z zakończeniem żniw, młócką czy tradycyjnym wypiekiem chleba przypomniano podczas XI Podlaskiego Święta Chleba, które odbyło się w niedzielę w skansenie Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu w Podlaskiem.
Zwyczaje związane z zakończeniem żniw, młócką czy tradycyjnym wypiekiem chleba przypomniano podczas XI Podlaskiego Święta Chleba, które odbyło się w niedzielę w skansenie Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu w Podlaskiem.
Ostatnie lata przyniosły dramatyczne wydarzenia i nowe tendencje w sferze wyżywienia oraz rolnictwa na świecie. Gwałtownie wzrastały ceny żywności, tragicznie rozszerzała się liczba głodnych do miliarda, głównie w Trzecim Świecie. Wiele wskazuje na to, że procesy te będą się nadal utrwalać, przyczyniając się do zmiany wizji miejsca rolnictwa.
Ostatnie lata przyniosły dramatyczne wydarzenia i nowe tendencje w sferze wyżywienia oraz rolnictwa na świecie. Gwałtownie wzrastały ceny żywności, tragicznie rozszerzała się liczba głodnych do miliarda, głównie w Trzecim Świecie. Wiele wskazuje na to, że procesy te będą się nadal utrwalać, przyczyniając się do zmiany wizji miejsca rolnictwa.
Chleb - wyproszony dar trafia na śmietnik. Szacuje się, że Polacy rocznie marnują i wyrzucają aż 4 miliony ton żywności. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem budowany w Warszawie Stadion Narodowy!
Chleb - wyproszony dar trafia na śmietnik. Szacuje się, że Polacy rocznie marnują i wyrzucają aż 4 miliony ton żywności. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem budowany w Warszawie Stadion Narodowy!
KAI / slo
Na potrzebę wdzięczności Bogu wobec otrzymanych od Niego darów, zwrócił uwagę abp Stanisław Gądecki podczas uroczystej Eucharystii, której przewodniczył na rynku w Śremie.
Na potrzebę wdzięczności Bogu wobec otrzymanych od Niego darów, zwrócił uwagę abp Stanisław Gądecki podczas uroczystej Eucharystii, której przewodniczył na rynku w Śremie.
PAP / apio
Organizacje piekarzy chcą rozmawiać z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim nt. sytuacji na rynku zbóż. W Polsce brakuje pszenicy konsumpcyjnej dobrej jakości, co przekłada się na ceny mąki. Oznacza to, że pieczywo będzie drożało.
Organizacje piekarzy chcą rozmawiać z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim nt. sytuacji na rynku zbóż. W Polsce brakuje pszenicy konsumpcyjnej dobrej jakości, co przekłada się na ceny mąki. Oznacza to, że pieczywo będzie drożało.
"Dziennik Polski" / PAP / mik
Piekarze i młynarze chcą się spotkać z ministrem rolnictwa. Oczekują rzetelnej informacji dotyczącej sytuacji na rynku zbożowym oraz sposobu na jej rozwiązanie.
Piekarze i młynarze chcą się spotkać z ministrem rolnictwa. Oczekują rzetelnej informacji dotyczącej sytuacji na rynku zbożowym oraz sposobu na jej rozwiązanie.
PAP / apd
Komisja Europejska opublikowała wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego chleba prądnickiego. Jeśli w ciągu sześciu miesięcy nie zostaną do niego zgłoszone zastrzeżenia, to nazwa pieczywa zostanie zarejestrowana przez UE jako produkt regionalny.
Komisja Europejska opublikowała wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego chleba prądnickiego. Jeśli w ciągu sześciu miesięcy nie zostaną do niego zgłoszone zastrzeżenia, to nazwa pieczywa zostanie zarejestrowana przez UE jako produkt regionalny.
{{ article.published_at }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.source.name }}
{{ article.source_text }}
{{ article.description }}
{{ article.description }}