Kolejny polski produkt regionalny

Kolejny polski produkt regionalny
(fot. piekarnia-madej.com.pl)
PAP / apd

Komisja Europejska opublikowała wniosek o rejestrację tradycyjnego krakowskiego chleba prądnickiego. Jeśli w ciągu sześciu miesięcy nie zostaną do niego zgłoszone zastrzeżenia, to nazwa pieczywa zostanie zarejestrowana przez UE jako produkt regionalny.

Wniosek o unijną ochronę chleba prądnickiego zgłosił krakowski mistrz piekarski Antoni Madej, który jest producentem tego pieczywa. Zgodnie z dokumentem, chleb po rejestracji będzie mógł być wypiekany tylko w granicach administracyjnych miasta Krakowa.

Chleb prądnicki na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się już od października 2005 roku. Produkt ten został odtworzony na podstawie wzmianek w literaturze, informacji z Muzeum Chleba w Radzionkowie oraz rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Prądnika - dzisiejszej dzielnicy Krakowa.

Jest to tradycyjny chleb ciemny, na zakwasie żytnim, przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą. Szczególną jego cechą jest bardzo duży rozmiar. Chleb wypiekany jest w dwóch kształtach - owalnym (bochenki o wadze 4,5 kg oraz 14 kg) oraz okrągłym (bochenki o wadze ok. 4,5 kg). Dobrze wypieczony utrzymuje świeżość przez kilka tygodni.

Tradycja wypieku tego chleba sięga XV wieku, kiedy to biskup Wojciech Jastrzębiec w 1421 roku nadał część gruntów w Prądniku Białym swemu kucharzowi, zobowiązując go jednocześnie do dostarczania chleba na stół biskupi.

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Kolejny polski produkt regionalny
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.