Co roku na świecie marnujemy żywność, która mogłaby wyżywić 1,3 miliarda ludzi, a zarazem mamy ponad 800 milionów głodujących. Statystycznie, codziennie każdy, nawet małe dziecko, marnuje 20 dkg zdrowej żywności. To "zawstydza i niepokoi". A tak wiele zależy od nas. Pomyśl, zanim kupisz coś do jedzenia…, żeby nie wyrzucać. Zbyt wiele jedzenia marnuje się w domowych lodówkach. Dajemy kilka podpowiedzi, jak tego uniknąć.
Co roku na świecie marnujemy żywność, która mogłaby wyżywić 1,3 miliarda ludzi, a zarazem mamy ponad 800 milionów głodujących. Statystycznie, codziennie każdy, nawet małe dziecko, marnuje 20 dkg zdrowej żywności. To "zawstydza i niepokoi". A tak wiele zależy od nas. Pomyśl, zanim kupisz coś do jedzenia…, żeby nie wyrzucać. Zbyt wiele jedzenia marnuje się w domowych lodówkach. Dajemy kilka podpowiedzi, jak tego uniknąć.
Barbara Wójsik
Bycie gospodarnym to także bycie kreatywnym. Szanowanie jedzenia zawsze było tradycją w naszych domach. Wynikało często z pobudek religijnych, bo nie powinno się marnować ‘darów Bożych’. Ale odpowiednie zagospodarowanie produktów żywnościowych to także twórczość, osobisty talent, który możemy rozwijać.
Bycie gospodarnym to także bycie kreatywnym. Szanowanie jedzenia zawsze było tradycją w naszych domach. Wynikało często z pobudek religijnych, bo nie powinno się marnować ‘darów Bożych’. Ale odpowiednie zagospodarowanie produktów żywnościowych to także twórczość, osobisty talent, który możemy rozwijać.
PAP / mł
"Galopująca inflacja ma też dobre strony. Jedną z nich jest większy szacunek Polaków do żywności" - piszą autorzy badania dotyczącego marnowania żywności przez Polaków. 
"Galopująca inflacja ma też dobre strony. Jedną z nich jest większy szacunek Polaków do żywności" - piszą autorzy badania dotyczącego marnowania żywności przez Polaków. 
PAP / mł
Straty spożywcze i odpady stanowią jedno z najpilniejszych i najtrudniejszych wyzwań dla naszego społeczeństwa. Jeśli uda nam się zaoszczędzić zaledwie 50 proc. żywności marnowanej obecnie każdego roku, może to rozwiązać problem głodu na świecie.
Straty spożywcze i odpady stanowią jedno z najpilniejszych i najtrudniejszych wyzwań dla naszego społeczeństwa. Jeśli uda nam się zaoszczędzić zaledwie 50 proc. żywności marnowanej obecnie każdego roku, może to rozwiązać problem głodu na świecie.
youtube.com / ps
Okres świątecznego, rodzinnego ucztowania to czas, w którym niestety marnujemy dużą ilość żywności. Najwyższy czas na zmianę!
Okres świątecznego, rodzinnego ucztowania to czas, w którym niestety marnujemy dużą ilość żywności. Najwyższy czas na zmianę!
PAP / jb
We środę w całej Polsce rusza ogólnopolska akcja "Podziel się posiłkiem z bezdomnymi". W ponad 55 miastach wolontariusze odbiorą jedzenie, które zostało po świętach i zawiozą do lokalnych jadłodajni dla potrzebujących.
We środę w całej Polsce rusza ogólnopolska akcja "Podziel się posiłkiem z bezdomnymi". W ponad 55 miastach wolontariusze odbiorą jedzenie, które zostało po świętach i zawiozą do lokalnych jadłodajni dla potrzebujących.
KAI / ml
„Ponosimy wspólną odpowiedzialność moralną za to, aby wszyscy mieli pod dostatkiem chleba powszedniego”. Tymi słowami kanclerz Papieskiej Akademii Nauk określił cel odbywającej się w Watykanie międzynarodowej konferencji na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności.
„Ponosimy wspólną odpowiedzialność moralną za to, aby wszyscy mieli pod dostatkiem chleba powszedniego”. Tymi słowami kanclerz Papieskiej Akademii Nauk określił cel odbywającej się w Watykanie międzynarodowej konferencji na temat przeciwdziałania marnowaniu żywności.
miasto2077.pl / ml
Dotyczy to półproduktów i resztek, które zostały na talerzach klientów.
PAP / ms
Pierwsze miejsce, gdzie można zostawić niepotrzebne produkty żywnościowe dla osób potrzebujących, powstało w Lublinie. Samoobsługową jadłodzielnię na targowisku niedaleko Starego Miasta zorganizowała grupa prywatnych osób.
Pierwsze miejsce, gdzie można zostawić niepotrzebne produkty żywnościowe dla osób potrzebujących, powstało w Lublinie. Samoobsługową jadłodzielnię na targowisku niedaleko Starego Miasta zorganizowała grupa prywatnych osób.
www.podzielmysie.pl / ml
W całej Polsce od 26 grudnia można zgłosić, że zostało nam jedzenie po świętach, a wolontariusze odbiorą je i zawiozą do lokalnych jadłodajni dla bezdomnych. Rusza akcja "Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi".
W całej Polsce od 26 grudnia można zgłosić, że zostało nam jedzenie po świętach, a wolontariusze odbiorą je i zawiozą do lokalnych jadłodajni dla bezdomnych. Rusza akcja "Podziel się Posiłkiem z Bezdomnymi".
PAP / pk
Szacujemy, że rocznie w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności, w całej Europie jest to 88 mln; przyczyną tego zjawiska są przede wszystkim złe nawyki konsumentów - powiedział we wtorek prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Szacujemy, że rocznie w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności, w całej Europie jest to 88 mln; przyczyną tego zjawiska są przede wszystkim złe nawyki konsumentów - powiedział we wtorek prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski.
Logo źródła: Posłaniec Mikołaj Świerad / Posłaniec Serca Jezusowego / slo
Nie myślimy na co dzień, jak ważny jest szacunek dla pokarmu oraz pracy ludzi, którzy go wytwarzają.
Nie myślimy na co dzień, jak ważny jest szacunek dla pokarmu oraz pracy ludzi, którzy go wytwarzają.
KAI / slo
Polacy coraz więcej wydają na żywność podczas przygotowań do świąt. Jednocześnie, w polskich domach coraz więcej żywności ląduje w śmietniku.
Polacy coraz więcej wydają na żywność podczas przygotowań do świąt. Jednocześnie, w polskich domach coraz więcej żywności ląduje w śmietniku.
KAI / slo
Federacja Polskich Banków Żywności przeprowadzi kampanię skierowaną do producentów żywności. Podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food 12-15 września jej przedstawiciele będą informować wystawców jak racjonalnie wykorzystywać żywność. Na miejscu będzie także prowadzona zbiórka artykułów spożywczych.
Federacja Polskich Banków Żywności przeprowadzi kampanię skierowaną do producentów żywności. Podczas Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food 12-15 września jej przedstawiciele będą informować wystawców jak racjonalnie wykorzystywać żywność. Na miejscu będzie także prowadzona zbiórka artykułów spożywczych.
Logo źródła: Czas Serca Izabela Bilińska-Socha / slo
Chleb - wyproszony dar trafia na śmietnik. Szacuje się, że Polacy rocznie marnują i wyrzucają aż 4 miliony ton żywności. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem budowany w Warszawie Stadion Narodowy!
Chleb - wyproszony dar trafia na śmietnik. Szacuje się, że Polacy rocznie marnują i wyrzucają aż 4 miliony ton żywności. To tak jakbyśmy trzykrotnie zapełnili jedzeniem budowany w Warszawie Stadion Narodowy!