agh.edu.pl / PAP / tk
Pracownicy i studenci krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej z okazji tłustego czwartku zajęli się pączkami i zbadali je wykorzystując m.in. mikroskopy, tomografy, rozdrabniarki czy skaning laserowy.
Pracownicy i studenci krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej z okazji tłustego czwartku zajęli się pączkami i zbadali je wykorzystując m.in. mikroskopy, tomografy, rozdrabniarki czy skaning laserowy.
KAI / tk
W około 40 miejscach na Żywiecczyźnie, głównie w kościołach i parafiach, odbywa się dziś charytatywna akcja „Pączek dla Wiktorka”. 4-letni Wiktor Szczechowiak pochodzi z Węgierskiej Górki i walczy o życie z powodu rdzeniowego zaniku mięśni.
W około 40 miejscach na Żywiecczyźnie, głównie w kościołach i parafiach, odbywa się dziś charytatywna akcja „Pączek dla Wiktorka”. 4-letni Wiktor Szczechowiak pochodzi z Węgierskiej Górki i walczy o życie z powodu rdzeniowego zaniku mięśni.
KAI / pk
Krakowscy trynitarze już od kilku lat organizują pomoc świąteczną w formie skromnych paczek dla osób pozbawionych wolności, przebywających w Areszcie Śledczym przy ul. Montelupich w Krakowie i Zakładzie Karnym w Krakowie-Nowej Hucie. W tym roku Kapelania Więzienna Ojców Trynitarzy pragnie przygotować około 300 takich paczek i prosi ludzi dobrej woli o wsparcie.
Krakowscy trynitarze już od kilku lat organizują pomoc świąteczną w formie skromnych paczek dla osób pozbawionych wolności, przebywających w Areszcie Śledczym przy ul. Montelupich w Krakowie i Zakładzie Karnym w Krakowie-Nowej Hucie. W tym roku Kapelania Więzienna Ojców Trynitarzy pragnie przygotować około 300 takich paczek i prosi ludzi dobrej woli o wsparcie.
KAI/ ed
Zainteresowanie akcji "Pączek dla Afryki" w rejonie Podhala jest bardzo duże. Góralska młodzież w wielu szkołach pomaga swoim rówieśnikom w Afryce.
Zainteresowanie akcji "Pączek dla Afryki" w rejonie Podhala jest bardzo duże. Góralska młodzież w wielu szkołach pomaga swoim rówieśnikom w Afryce.
Kuchnia Filmowa / youtube.com / pk
Dziś tłusty czwartek. Co powiecie na pączkowy przepis? Bardzo nietypowy przepis...
Dziś tłusty czwartek. Co powiecie na pączkowy przepis? Bardzo nietypowy przepis...
KAI / ptt
Do Tłustego Czwartku jeszcze kilka dni, a akcja "Wyślij pączka do Afryki 2015" już cieszy się dużym powodzeniem. Udział w tegorocznej edycji pomocy kapucyńskim misjom w Afryce zadeklarowało 140 szkół i 15 cukierni. Na koncie akcji jest już blisko 50 tys. zł.
Do Tłustego Czwartku jeszcze kilka dni, a akcja "Wyślij pączka do Afryki 2015" już cieszy się dużym powodzeniem. Udział w tegorocznej edycji pomocy kapucyńskim misjom w Afryce zadeklarowało 140 szkół i 15 cukierni. Na koncie akcji jest już blisko 50 tys. zł.
KAI / ptsj
Kapucyni po raz trzeci organizują akcję pomocy misjonarzom pod hasłem "Wyślij pączka do Afryki". W "tłusty czwartek" będzie można finansowo wesprzeć charytatywne, edukacyjne i religijne projekty polskich zakonników z Republiki Środkowoafrykańskiej i Czadu.
Kapucyni po raz trzeci organizują akcję pomocy misjonarzom pod hasłem "Wyślij pączka do Afryki". W "tłusty czwartek" będzie można finansowo wesprzeć charytatywne, edukacyjne i religijne projekty polskich zakonników z Republiki Środkowoafrykańskiej i Czadu.
PAP / drr
Jedzone w oznaczający bliski koniec karnawału Tłusty Czwartek pączki mają - według ludowych wierzeń - zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi - 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.
Jedzone w oznaczający bliski koniec karnawału Tłusty Czwartek pączki mają - według ludowych wierzeń - zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi - 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Ewelina Krajczyńska / slo
Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny nie warto rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą - radzi dietetyk, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny nie warto rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą - radzi dietetyk, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.