Mieczysław Łusiak SJ / Wojciech Jędrzejewski OP / Słucham Pana
Tego szczęścia można się tylko nauczyć, ono nie spada z nieba. Można się nauczyć od Jezusa.
Tego szczęścia można się tylko nauczyć, ono nie spada z nieba. Można się nauczyć od Jezusa.
Zdarzają się grzechy, które po prostu są przyjemne i które popełniamy tylko dlatego, by poprawić sobie humor. Czy za nie też trzeba żałować? Pewnie tak. Ale jak to robić?
Zdarzają się grzechy, które po prostu są przyjemne i które popełniamy tylko dlatego, by poprawić sobie humor. Czy za nie też trzeba żałować? Pewnie tak. Ale jak to robić?
Valerio Albisetti / slo
Przyzwyczailiśmy się - albo zostaliśmy przyzwyczajeni - do napełniania swojego ciała pokarmem tylko po to, żeby jeść. Dlaczego nie zaczniemy liczyć się z tą jakże piękną i jakże delikatną maszyną, jaką jest ludzkie ciało?
Przyzwyczailiśmy się - albo zostaliśmy przyzwyczajeni - do napełniania swojego ciała pokarmem tylko po to, żeby jeść. Dlaczego nie zaczniemy liczyć się z tą jakże piękną i jakże delikatną maszyną, jaką jest ludzkie ciało?
Józef Augustyn SJ / ml
Przyjemność jest ważnym elementem życia człowieka. Często jednak jest wykorzystywana w zły sposób i prowadzi do cierpienia. Jezuicki duszpasterz tłumaczy jak dobrze uporządkować tę sferę i przywrócić właściwą harmonię.
Przyjemność jest ważnym elementem życia człowieka. Często jednak jest wykorzystywana w zły sposób i prowadzi do cierpienia. Jezuicki duszpasterz tłumaczy jak dobrze uporządkować tę sferę i przywrócić właściwą harmonię.
“Dzisiaj można odnieść wrażenie, że ludzie często stają się nieszczęśliwi, ponieważ pragną być szczęśliwi za wszelką cenę" Nie zważając na ograniczenia czasu i przestrzeni, ludzie pragną “wchłonąć" jak najwięcej. Równocześnie obawiają się, że coś może przejść im koło nosa.
“Dzisiaj można odnieść wrażenie, że ludzie często stają się nieszczęśliwi, ponieważ pragną być szczęśliwi za wszelką cenę" Nie zważając na ograniczenia czasu i przestrzeni, ludzie pragną “wchłonąć" jak najwięcej. Równocześnie obawiają się, że coś może przejść im koło nosa.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce Marek Błoński / slo
Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność - mówi historyk z Uniwersytetu Śląskiego dr Jacek Kurek, który prześledził dzieje smakołyku od napoju ludów Ameryki po współczesne pralinki.
Czekolada to jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność - mówi historyk z Uniwersytetu Śląskiego dr Jacek Kurek, który prześledził dzieje smakołyku od napoju ludów Ameryki po współczesne pralinki.
Zajrzałem do dokumentu WHO, który przywoływano w dyskusji o gender. Proszę się jednak nie obawiać, w dzwony bić nie będziemy! Proponuję refleksję na temat przyjemności.
Zajrzałem do dokumentu WHO, który przywoływano w dyskusji o gender. Proszę się jednak nie obawiać, w dzwony bić nie będziemy! Proponuję refleksję na temat przyjemności.
Logo źródła: PAP - Nauka w Polsce PAP / slo
Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością - przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.
Wbrew szerzącym się mitom czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję. Jej największą zaletą jest smak, który sprawia, że jedzenie czekolady jest dla nas przyjemnością - przekonują eksperci z Uniwersytetu Śląskiego.