Jedne pachną różami, inne uchodzą za źródło bogactwa. Mogą być też dodatkiem do mięs czy koniaków.
Cytron Ręka Buddy - cytrusy te zwracają na siebie uwagę przede wszystkim kształtem. Ręka Buddy to naturalna mutacja cytronu. W krajach, z których pochodzi, uchodzi za źródło szczęścia i pomyślności. Dlatego w wielu chińskich i indyjskich sklepach owoce Ręki Buddy kładzione są obok kasy fiskalnej. W Indiach Bóg bogactwa Kuvera trzyma w jednej ręce mangustę z klejnotami, a w drugiej owoc cytronu. Mieszkańcy Indii owoce cytronu marynują lub gotują i dodają do potraw, aby wzbogacić smak i zapach. Chińczycy zajadą się kandyzowanymi cytronami.
Kaki - możemy gotować, kandyzować, przerabiać na dżemy, lody i jeść surowe. Owoc ten smakuje jak coś pomiędzy morelą i pomidorem. Jeśli lubimy słodki, słabo aromatyczny miąższ, to kaki z pewnością nam posmakuje.
Cyfomandra - smakuje słodko-gorzko. Możemy ją spożywać na surowo. Uwaga! Pamiętajmy o oddzieleniu cierpkiej skórki od miąższu przez sparzenie gorącą wodą. Z owoców możemy robić soki, dżemy, sosy i zaprawy do lodów. Owoce jagodowe są kształtu jajowatego, mają 10 cm. Ich skórka jest gładka i czerwona.
Cherymoja - ten słodko-kwaśny owoc ma sercowaty kształt i wielkość około 30 cm. Jadalny jest kremowy miąższ, a niejadalne są nasiona. Możemy spożywać surowy miąższ i wykorzystywać go do lodów, sorbetów, koktajli, jogurtów. Miąższ to także idealny dodatek do likierów, koniaku i soku cytrynowego. Niektórzy przyprawiają go wanilią, cynamonem, pieprzem, cukrem lub curry.
Rambutan - owoce te są jajowate, mają około 3 cm średnicy i czerwoną, pokrytą kolcami skorupkę. "Centrum" stanowi biaława, galaretowata, aromatyczna osnówka otaczająca niejadalne nasiono. Osnówki, w zależności od odmiany, mają różne smaki. Kwaśne odmiany owoców zjadamy po ugotowaniu, a słodkie - na surowo. W Malezji i Tajlandii konserwuje się je w puszkach. Możemy z nich robić kompoty, wina musujące, marmolady i sałatki owocowe.
Kumkwat - mały, pochodzący z Chin owoc przypomina minipomarańczę o słodkiej skórce i soczystym, lekko gorzkawym miąższu. Spożywamy go na surowo. Jadalna jest również skórka. W sklepach znajdziemy świeże owoce kumkwatu, a także te w syropie i konserwowane.
Pitahaja - aby zjeść ten owoc, wystarczy go przekroić wzdłuż i łyżeczką zjeść miąższ. Pestki są miękkie, dlatego nie musimy ich wyrzucać. Pitahaja jest bogata w wapń, żelazo, fosfor i witaminy. Działa też dobrze na trawienie. Zachowuje świeżość przez 12 dni.
Tamarillo - słodko-gorzkie owoce możemy zjadać świeże z cukrem. Wystarczy sparzyć wrzątkiem i oddzielić skórkę od miąższu. Z owoców uzyskujemy soki, dżemy, sosy i zaprawy do lodów. Używamy ich także jako dodatek do zup i sałatek.
Papaja - kiedy jest zaróżowiona i łatwo poddaje się naciskowi, to znak, że jest gotowa do jedzenia. Wystarczy ją obrać ze skórki, przekroić i usunąć pestki. Miąższ jemy na surowo. Papaja jest bogata w karoten, witaminę C, potas, magnez i włókno pokarmowe. Ma także właściwości przeciwzapalne, chroniące przed rakiem, chorobami serca, jaskrą, reumatyzmem i rozedmą płuc. Jest niskokaloryczna. Możemy ją dodawać do szynki, a nawet krabów.
Granadilla - wystarczy, że przekroimy ją na pół i już możemy wyjadać środek, który tworzą nasiona zatopione w szarej, słodkiej galaretce. Owoc zawiera witaminy A, C i K, fosfor, żelazo i wapń. Skórkę często wykorzystuje się jako naczynie i podaje w niej np. bitą śmietanę z owocami. Jemy na surowo, ale to także idealny dodatek do sałatki owocowej oraz jako nadzienie do mięs.
Karambola - im bardziej żółta skórka, tym lepszy smak. Na początku wycinamy wypustki. Mają one gorzki smak. Skórkę możemy usunąć, ale nie jest to konieczność. Owoce są wykorzystywane w sałatkach, napojach, konfiturach i ciastach takich jak tarta. Kwaśną odmianę możemy używać jako dodatek do mięs.
Jabłko różane - pochodzi z Indonezji, gdzie uprawia się go najczęściej w przydomowych ogrodach. Owoce mają podłużny, jabłkowaty kształt, zieloną, różową, białą lub krwistoczerwoną, bardzo cienką skórkę, która pokryta jest woskiem. Jadalna część owocu to miąższ, kruchy, zwykle biały lub różowy o gąbczastej strukturze, bogatej w wodę. Wewnątrz niego znajdują się nasiona. Owoc ten pięknie pachnie różami. Jedząc go ma się wrażenie smaku róż w ustach.
Smacznego!
Skomentuj artykuł