Kleje etykietek mogą zatruwać żywność
Związki chemiczne wykorzystywane do przyklejania etykietek na opakowaniach produktów spożywczych mogą przenikać przez materiał, z którego wyprodukowano opakowanie. Najnowsze badania wskazują, iż część substancji chemicznych (w tym również toksycznych) zawartych w klejach bez problemów wnika do żywności, donosi "Journal of Materials Chemistry".
Regulacje prawne ustanowione przez Unię Europejską są bardzo restrykcyjne jeśli chodzi o materiały, które mogą mieć kontakt z żywnością. Prawo to ma chronić produkty spożywcze pakowane w tworzywa sztuczne przed chemicznym skażeniem i konsumentów przed zatruciem związkami chemicznymi, które przeniknęły do żywności. Problem w tym, że wyśrubowane europejskie normy dotyczą jedynie materiałów stosowanych do pakowania żywności, a nie materiałów używanych do łączenia poszczególnych (nietoksycznych) części opakowania w całość, czy choćby przyklejania etykietek.
Chcąc zbadać ile związków chemicznych przenika do żywności z jej opakowania, naukowcy z University of Zaragoza (Hiszpania) przeprowadzili modelowe testy z wykorzystaniem bardzo czułej aparatury analitycznej - spektrometru masowego połączonego z chromatografem gazowym (GC-MS).
Za pomocą GC-MS identyfikowano związki chemiczne zawarte w 4 handlowo dostępnych wodnych klejach akrylowych używanych do przyklejania etykiet. W eksperymentach zbadano sposób przenikania chemikaliów przez matowe oraz przejrzyste folie polipropylenowe (PP), polietylenowe (PE oraz PET) jak również dwa typy papieru.
Dalsze badania, które planowane są przez zespół hiszpańskich naukowców mają na celu bardziej dokładną analizę sposobu przenikania jednej z najłatwiej wnikających przez opakowania substancji chemicznych, która charakteryzuje się dużą toksycznością.
Skomentuj artykuł