Przemyśl: Caritas otworzyła restaurację na dworcu PKP. Dochód wesprze potrzebujących
Na Dworcu Głównym PKP w Przemyślu została otwarta nowa restauracja o nazwie Perła Przemyśla. Prowadzi ją Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Jest to komercyjna działalność, ale dochód z niej wspomoże jadłodajnię dla ubogich, prowadzoną przez tę instytucję.
Oficjalne otwarcie odbyło się w niedzielę, 3 marca, popołudniu. Obiekt poświęcił metropolita przemyski abp Adam Szal. Na wydarzeniu obecni byli także przedstawiciele władz samorządowych i innych instytucji.
- Wszystkie placówki, które prowadzimy, mają charakter charytatywno-społeczny, natomiast w tej restauracji będziemy prowadzić typową działalność gospodarczą, a otrzymane środki chcemy przeznaczyć na jadłodajnię, w której codziennie żywimy ponad 440 osób. Chcemy dożywiać dzieci i młodzież w świetlicach oraz seniorów w naszych domach pomocy - powiedział ks. Artur Janiec, dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej.
Drugim zamiarem jest aktywizacja bezrobotnych. Część załogi to osoby, które wcześniej uczestniczyły w warsztatach Centrum Integracji Społecznej prowadzonych przez Caritas. W restauracji zostały one zatrudnione na umowę o pracę.
Serwowane posiłki mają być przygotowywane z produktów ekologicznych od lokalnych producentów. Specjałem zakładu jest danie o takiej samej nazwie, jak restauracja: Perła Przemyśla. To pochodzący z Japonii tuńczyk (yellowfin), zaserwowany w stylu tatara w asyście przegrzebki sprowadzonej z Nowej Zelandii.
Co istotne, w Perle Przemyśla nie będzie podawany alkohol. - Chcemy pokazać, że można prowadzić działalność gospodarczą, nie podając alkoholu. Mam nadzieję, że nam się uda - mówi ks. Janiec.
Caritas Archidiecezji Przemyskiej prowadzi szereg działań charytatywnych na różnych płaszczyznach. Są to przychodnie, hospicja, centrum rehabilitacji, domy pomocy społecznej, czy pośrednictwo pracy.
Prowadzi też 3 jadłodajnie dla potrzebujących, w których w ubiegłym roku wydano 113 tysięcy posiłków. Tysiąc osób skorzystało z magazynu z odzieżą, a 1400 z łaźni.
Skomentuj artykuł