Właściciel restauracji pomaga niepełnosprawnym. Zawozi im zupy
Grzegorz Howorus, właściciel restauracji G.H.otel w Parczewie, mimo trudnej sytuacji jaka zapanowała w Polsce, od 18 stycznia 2021 r. przywozi do Warsztatu Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Siedleckiej ciepłą zupę.
- Kolejny dzień pyszna zupa z restauracji G.H.otel rozgrzewa i dodaje sił do pracy. Dziękujemy serdecznie właścicielom i pracownikom restauracji za wielkie serca – czytamy na profilu parczewskiego CDS WTZ w mediach społecznościowych.
Kolejny dzień pyszna zupa z restauracji G.H otel rozgrzewa i dodaje sił do pracy. Dziękujemy serdecznie właścicielom i pracownikom restauracji za wielkie serca.
Opublikowany przez WTZ Parczew Piątek, 22 stycznia 2021
Kierownik placówki, Elżbieta Zielińska-Gomółka tłumaczy, że z powodu rekomendacji i obostrzeń związanych z pandemią, Warsztat wstrzymał realizację treningu kulinarnego w pracowni gospodarstwa domowego. Dlatego brak ciepłego posiłku byłby dotkliwy dla uczestników, gdyby nie inicjatywa pana Grzegorza Howorusa.
- Pomysł na rozdawanie zupy dla wszystkich potrzebujących, nie patrząc na ich status społeczny, zrodził się w mojej głowie po ograniczeniu działalności restauracji ze względu na pandemię COVID-19 oraz po informacji w mediach, że do Polski nadchodzą bardzo niskie temperatury poniżej -20 °C – mówi jej właściciel.
Talerz zupy zaofiarował każdej osobie, która się do niego zgłosi. Jest to ten sam posiłek, który zakupują klienci na wynos. Dzięki akcji moce przerobowe kuchni restauracyjnej są dobrze wykorzystane, a pracownicy nadal mogą wykonywać swoją pracę.
Mężczyzna zapowiada, że chce serwować posiłki co najmniej do końca zimy, o ile pozwoli na to sytuacja ekonomiczna jego firmy. Zachęca też innych do podobnych działań, pomimo trudnej sytuacji w branży hotelowo-restauracyjnej.
Źródło: KAI / jb
Skomentuj artykuł