Chleb "zmieniający życie" według przepisu Marty Żmudy-Trzebiatowskiej
Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki w najtrudniejszym chyba dla mnie momencie, kiedy zostałam sama ze sobą, ze swoimi myślami, i kiedy wiedziałam, że nie ma już odwrotu – muszę się ze sobą skonfrontować - pisze Marta Żmuda-Trzebiatowska w książce "Bliżej siebie".
Czego potrzebujesz, żeby upiec chleb zmieniający życie? Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników - krótka. Upiec może go każdy, kto będzie mieć na niego ochotę.
Chleb zmieniający życie
SKŁADNIKI
• 1 szklanka ziaren słonecznika
• ¾ szklanki siemienia lnianego
• ½ szklanki rozdrobnionych migdałów
• 1½ szklanki płatków owsianych
• 2 jajka
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżka syropu z agawy / syropu klonowego
• 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, słonecznikowego lub rzepakowego
• 1½ szklanki letniej wody
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 185˚C.
Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. W innym naczyniu wymieszaj wodę, syrop i olej. Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie mieszaj przez kilka minut. Odstaw na pół godziny, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę posmaruj cienko tłuszczem i przełóż do środka masę. Piecz 50–60 minut.
Chleb jest gotowy, kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na godzinę do ostygnięcia. Następnie delikatnie wyjmij z foremki i zostaw do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Trzeba go kroić cienkim i ostrym nożem.
---
Skomentuj artykuł