Chleb "zmieniający życie" według przepisu Marty Żmudy-Trzebiatowskiej

Chleb "zmieniający życie" według przepisu Marty Żmudy-Trzebiatowskiej
Fot. Depositphotos.com

Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki w najtrudniejszym chyba dla mnie momencie, kiedy zostałam sama ze  sobą, ze  swoimi myślami, i kiedy wiedziałam, że nie ma już odwrotu – muszę się ze sobą skonfrontować - pisze Marta Żmuda-Trzebiatowska w książce "Bliżej siebie"

Czego potrzebujesz, żeby upiec chleb zmieniający życie? Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników - krótka. Upiec może go każdy, kto będzie mieć na niego ochotę.

Chleb zmieniający życie

SKŁADNIKI

• 1 szklanka ziaren słonecznika
• ¾ szklanki siemienia lnianego
• ½ szklanki rozdrobnionych migdałów
• 1½ szklanki płatków owsianych
• 2 jajka
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżka syropu z agawy / syropu klonowego
• 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, słonecznikowego lub rzepakowego
• 1½ szklanki letniej wody

DEON.PL POLECA

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 185˚C.

Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. W innym naczyniu wymieszaj wodę, syrop i olej. Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie mieszaj przez kilka minut. Odstaw na pół godziny, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę posmaruj cienko tłuszczem i przełóż do środka masę. Piecz 50–60 minut.

Chleb jest gotowy, kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na godzinę do ostygnięcia. Następnie delikatnie wyjmij z foremki i zostaw do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Trzeba go kroić cienkim i ostrym nożem.

---

Przepis pochodzi z książki Marty Żmudy-Trzebiatowskiej "Bliżej siebie. Imiona kobiet" wydanej przez Wydawnictwo MANDO

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Marta Żmuda Trzebiatowska

Droga do siebie nie jest prosta, ale masz w sobie wystarczająco siły, by ją przejść

Kim jest kobieta, którą jesteś? Jaka jest? Czego pragnie? Czy jest szczęśliwa i czuje się spełniona, przyjęta przez świat?...

Skomentuj artykuł

Chleb "zmieniający życie" według przepisu Marty Żmudy-Trzebiatowskiej
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.