Nietuzinkowy pomysł na zerwanie ze "śmieciowym" jedzeniem
Organizacja non-profit o nazwie Mandela Foods Cooperative z siedzibą w Kalifornii otworzyła sklep ze zdrową żywnością aby pozbyć się problemu "śmieciowego jedzenia" w swoim sąsiedztwie.
Sklep funkcjonuje w oparciu o innowacyjny model biznesowy dla pracowników i właścicieli, w którym pracownicy mogą stać się współwłaścicielami sklepu po przepracowaniu 1000 godzin.
Mandela Foods Cooperative chce polepszyć życie ludzi z okolicy poprzez dostarczanie zdrowego jedzenia. Co więcej, sklep przyciąga również firmy z okolic, przez co pobudza lokalną gospodarkę.
Przed rozpoczęciem działalności, klientom często wystarczyło śmieciowe jedzenie z okolicznych sklepów. Dla kontrastu nowa działalność sprzedaje produkty pochodzenia organicznego, takie jak soczewica, ziarna w dużych pojemnikach, kombucza (napój ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji), a także wytwarzane lokalnie tempeh (sfermentowane ziarna soi) oraz granola.
Wiele dobrego przyniósł również program o nazwie Fresh Creds. Polega on na tym, że za pomocą talonów na jedzenie, klienci mogą kupić owoce i warzywa o połowę taniej.
"Wielu ludzi je teraz o wiele zdrowiej i mówi o tym, jak ich styl życia się zmienia ze względu na sam program" - powiedziała współwłaścicielka sklepu Adrionna Fike, która zaczęła pracować w sklepie dwa lata po tym, jak został otwarty.
Dieta warzywno-owocowa, która ratuje życie [ROZMOWA] >>
Organizacja rozważa także rozprzestrzenienie swojej działalności - chce otworzyć więcej sklepów w innych lokacjach. Jednymi z potencjalnych lokacji są Vallejo, a także East Oakland, gdzie również brakuje dostępu do zdrowej żywności.
Skomentuj artykuł