We Włoszech brakuje piekarzy pizzy
W ojczyźnie pizzy brakuje 6 tysięcy jej piekarzy, czyli pizzaioli. Włoskie zrzeszenie kupców i właścicieli lokali gastronomicznych podało w piątek, że w pizzeriach, mimo kryzysu, coraz trudniej znaleźć ręce do pracy.
Coraz mniej młodych ludzi chce uczyć się zawodu piekarza pizzy i zdobywać wymagane kwalifikacje.
Jak wynika z raportu, przygotowanego na Światowy Festyn Pizzy (Pizza World Show), który odbędzie się 16 kwietnia w Parmie, w 50 tysiącach włoskich pizzerii pracuje 240 tysięcy osób. Poszukiwanych jest 6 tysięcy piekarzy.
Poważne problemy z brakiem pracowników zmuszają wielu właścicieli do zatrudniania osób niewykwalifikowanych. Dotyczy to jednej piątej wszystkich lokali - podano w sprawozdaniu. Znaleźć w nim można także i taką osobliwość, że 8 procent konsumentów wybiera pizzę...na śniadanie.
Najwięcej, 75 procent Włochów, kupuje ją na kolację.
Pizza, podkreślono, uważana jest za najlepsze antidotum na kryzys. To bardzo pożywne danie kosztuje zaledwie kilka euro.
Skomentuj artykuł