Nic nie zastąpi smaku domowych wypieków. Poznaj 7 przepisów siostry Anastazji na pyszne słodkości

Siostra Anastazja (Fot. Andrzej Sochacki)

Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane wg jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają! Bez trudu upieczesz Kokosową śnieżynkę, Rajską szarlotkę czy Tort makowy.

1. Kokosowa śnieżynka

Kokosowa śnieżynka wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 9 jaj 1
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30 min.

Składniki masy budyniowej:

  • 3 1/2 szklanki mleka
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka 25 dag masła

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku należy ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń.

Składniki masy mlecznej:

  • 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
  • 1 galaretka żółta
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

Najpierw należy rozpuścić galaretkę. Pokroić w kostkę, gdy stężeje. Mleko ubić, dodać cukier do smaku, żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz pokrojoną w kostkę galaretkę.

Kokos składniki:

  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:

Masło należy rozpuścić, dodać wiórków kokosowych, cukier i podsmażyć, aż do uzyskania żółtego koloru kokosu.

Przełożenie:

Ciasto – 3/4 masy budyniowej – ciasto – masa mleczna – ciasto – 1/4 masy budyniowej – kokos.

Przeczytaj więcej w książce „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”

2. Tort makowy

Tort makowy wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka maku zmielonego
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonej kawy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka należy ubić z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Pod koniec dodać mak wymieszany z kakao i kawą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blaszkę i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30-40 min.

UWAGA:

Zwiększając odpowiednio proporcje ciasta, można upiec 3 lub 4 placki.

Składniki masy kawowej:

  • 75 dag masła
  • 4 jaja 8-9 łyżek cukru kryształu
  • 2-3 łyżki kawy mielonej
  • spirytus do smaku

Wykonanie:

Najpierw zaparzyć kawę w 1/3 szklanki wody. Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na parze. Następnie do utartego masła stopniowo dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę oraz spirytus do smaku. Wymieszać. Potem gotową masą przekładać ciasto, wcześniej skrapiając je wywarem z kawy i spirytusu. Wierzch przybrać dekoracyjnie.

3. Sernik:

Sernik (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 1/2 kg sera
  • 30 dag margaryny
  • 12 jaj
  • 40 dag cukru kryształu
  • 1 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wykonanie:

Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Piec przez ok. 60 min w temp. 180 st. C.

4. Tort wiśniowy:

Tork wiśniowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 5 jaj
  • 3 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 łyżeczki sody
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli

Wykonanie:

Jaja należy ubić z cukrem i solą. W kefirze rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao. Stopniowo do ubitych jaj należy dodawać wymieszaną mąkę, kefir z sodą i sok z cytryny. Wymieszać i upiec 2 placki w temp. 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu każdy z nich przekroić na połowę.

Składniki masy:

  • 1 l mleka
  • 15 łyżek cukru kryształu
  • 10 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag masła
  • 1 litrowy słoik wiśni drylowanych z nalewki lub syropu

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać wiśnie. Masę podzielić na 3 części. Ciasto skropić nalewką z wiśni lub spirytusem. Każdą warstwę ciasta przełożyć masą. Wierzch polać polewą i dekoracyjnie przybrać.

5. Biszkopt z makiem

Biszkopt z makiem (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy i piec ok. 30 min w temp. 170 st. C.

Składniki masy:

  • 1 1/2 szklanki maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 25 dag margaryny
  • 1 olejek migdałowy

Wykonanie:

Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, połączyć z mąką, cukrem, jajami i olejkiem. Następnie roztopić margarynę i - nie zdejmując z ognia - dodawać stopniowo mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć ciasto (najlepiej jeżeli ciasto upieczone jest dzień wcześniej). Wierzch ciasta można polać polewą i posypać bakaliami.

6. Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek

Wykonanie:

Białka należy ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka (można posypać cukrem), na jabłka wylać przygotowane wcześniej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec na złoty kolor w temp. 170 st. C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu należy wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

7. Rajska szarlotka

Szarlotka (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 kg jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w plasterki

Składniki polewy bezowo-cynamonowej:

  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 białka
  • 4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać cynamon.

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać roztopioną margarynę. Ciasto należy wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki, na wierzch ułożyć plasterki jabłek i polać polewą bezowo-cynamonową. Piec ok. 40-50 min w temp. 170 st. C.

WAM/dm

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Nic nie zastąpi smaku domowych wypieków. Poznaj 7 przepisów siostry Anastazji na pyszne słodkości
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.