Nic nie zastąpi smaku domowych wypieków. Poznaj 7 przepisów siostry Anastazji na pyszne słodkości
Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Ciasta wykonane wg jej receptur smakują wyśmienicie, wspaniale się prezentują, a co najważniejsze zawsze się udają! Bez trudu upieczesz Kokosową śnieżynkę, Rajską szarlotkę czy Tort makowy.
1. Kokosowa śnieżynka
Składniki ciasta:
- 9 jaj 1
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30 min.
Składniki masy budyniowej:
- 3 1/2 szklanki mleka
- 30 dag cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka 25 dag masła
Wykonanie:
Z mleka, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku należy ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń.
Składniki masy mlecznej:
- 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
- 1 galaretka żółta
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
Wykonanie:
Najpierw należy rozpuścić galaretkę. Pokroić w kostkę, gdy stężeje. Mleko ubić, dodać cukier do smaku, żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz pokrojoną w kostkę galaretkę.
Kokos składniki:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Masło należy rozpuścić, dodać wiórków kokosowych, cukier i podsmażyć, aż do uzyskania żółtego koloru kokosu.
Przełożenie:
Ciasto – 3/4 masy budyniowej – ciasto – masa mleczna – ciasto – 1/4 masy budyniowej – kokos.
Przeczytaj więcej w książce „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”
2. Tort makowy
Składniki ciasta:
- 1 szklanka maku zmielonego
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mielonej kawy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka należy ubić z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Pod koniec dodać mak wymieszany z kakao i kawą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wylać na blaszkę i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30-40 min.
UWAGA:
Zwiększając odpowiednio proporcje ciasta, można upiec 3 lub 4 placki.
Składniki masy kawowej:
- 75 dag masła
- 4 jaja 8-9 łyżek cukru kryształu
- 2-3 łyżki kawy mielonej
- spirytus do smaku
Wykonanie:
Najpierw zaparzyć kawę w 1/3 szklanki wody. Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na parze. Następnie do utartego masła stopniowo dodać przestudzoną masę jajeczną, kawę oraz spirytus do smaku. Wymieszać. Potem gotową masą przekładać ciasto, wcześniej skrapiając je wywarem z kawy i spirytusu. Wierzch przybrać dekoracyjnie.
3. Sernik:
Składniki:
- 1 1/2 kg sera
- 30 dag margaryny
- 12 jaj
- 40 dag cukru kryształu
- 1 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
Wykonanie:
Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Piec przez ok. 60 min w temp. 180 st. C.
4. Tort wiśniowy:
Składniki ciasta:
- 5 jaj
- 3 szklanki cukru kryształu
- 2 szklanki kefiru
- 2 łyżeczki sody
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki kakao
- 4 szklanki mąki pszennej
- odrobina soli
Wykonanie:
Jaja należy ubić z cukrem i solą. W kefirze rozpuścić sodę. Mąkę wymieszać z kakao. Stopniowo do ubitych jaj należy dodawać wymieszaną mąkę, kefir z sodą i sok z cytryny. Wymieszać i upiec 2 placki w temp. 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu każdy z nich przekroić na połowę.
Składniki masy:
- 1 l mleka
- 15 łyżek cukru kryształu
- 10 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 dag masła
- 1 litrowy słoik wiśni drylowanych z nalewki lub syropu
Wykonanie:
Z mleka, żółtek, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, stopniowo dodając przestudzony budyń. Na koniec dodać wiśnie. Masę podzielić na 3 części. Ciasto skropić nalewką z wiśni lub spirytusem. Każdą warstwę ciasta przełożyć masą. Wierzch polać polewą i dekoracyjnie przybrać.
5. Biszkopt z makiem
Składniki ciasta:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru kryształu
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy i piec ok. 30 min w temp. 170 st. C.
Składniki masy:
- 1 1/2 szklanki maku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 25 dag margaryny
- 1 olejek migdałowy
Wykonanie:
Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, połączyć z mąką, cukrem, jajami i olejkiem. Następnie roztopić margarynę i - nie zdejmując z ognia - dodawać stopniowo mak. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć ciasto (najlepiej jeżeli ciasto upieczone jest dzień wcześniej). Wierzch ciasta można polać polewą i posypać bakaliami.
6. Rolada z jabłkami
Składniki:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
Wykonanie:
Białka należy ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka (można posypać cukrem), na jabłka wylać przygotowane wcześniej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec na złoty kolor w temp. 170 st. C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu należy wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
7. Rajska szarlotka
Składniki:
- 1 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki
Składniki polewy bezowo-cynamonowej:
- 1 szklanka cukru kryształu
- 4 białka
- 4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać cynamon.
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 4 jaja
- 25 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać roztopioną margarynę. Ciasto należy wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki, na wierzch ułożyć plasterki jabłek i polać polewą bezowo-cynamonową. Piec ok. 40-50 min w temp. 170 st. C.
WAM/dm
Skomentuj artykuł