"Te bakterie zjadają metan i ratują kopalnie"

"Te bakterie zjadają metan i ratują kopalnie"
Lubelski Węgiel „Bogdanka” S.A. jest jedyną kopalnią eksploatującą węgiel kamienny w zagłębiu lubelskim. (fot. LWBogdanka / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons)
"Dziennik Zachodni" / PAP / slo

Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla wraz z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim i kilkoma innymi podmiotami zakładają konsorcjum, które ma zająć się produkcją ektoiny - informuje "Dziennik Zachodni".

Prof. Zofia Stępniewska oraz zespół naukowców z Katedry Biochemii i Chemii Środowiska KUL opracowali i opatentowali metodę produkcji ektoiny. To substancja wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i medycznym, np. przy leczeniu nowotworów.

DEON.PL POLECA




Optymalizacja procesu produkcji ektoiny będzie pierwszym zadaniem, któremu ma stawić czoła nowe konsorcjum. Udział w projekcie mają m.in. KUL Creative, Fundacja Rozwoju KUL, Lubelski Węgiel "Bogdanka" oraz Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla z Zabrza.

Naukowcy z KUL trafili do Bogdanki, by dociec, dlaczego w tej kopalni nie obserwuje się wysokich stężeń metanu i nie ma jego wybuchów. Okazało się, że kolonie mikroorganizmów są sojusznikami górników, bo żywią się metanem. Oczyszczają z niego pokłady węgla, a na dodatek wytwarzają ektoinę.

Po tym odkryciu o lubelskich badaczach zrobiło się głośno. Z propozycją produkcji ektoiny według ich patentu zgłosiły się firmy z Polski i Wielkiej Brytanii. Sukces naukowców wzbudził zainteresowanie także w USA.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

"Te bakterie zjadają metan i ratują kopalnie"
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.