Młodsi pacjenci częściej tracą węch i smak po zakażeniu koronawirusem
Utrata powonienia oraz smaku to objaw towarzyszący zakażeniu koronawirusem głównie u młodszych pacjentów, poniżej 60. roku życia, wynika z badania przeprowadzonego przez hiszpańskich lekarzy na blisko 1000 zainfekowanych osobach.
Z badania, które przeprowadzili lekarze z 15 szpitali działających w różnych regionach Hiszpanii, wynika, że częściej utrata węchu oraz smaku występuje u osób, które z powodu łagodnego przebiegu COVID-19 nie musiały zostać hospitalizowane.
Przeprowadzone na łącznej grupie 989 pacjentów badanie dowiodło również, że objawy utraty obu zmysłów podczas COVID-19 są stosunkowo częstym symptomem zakażenia wirusem SARS-CoV-2.
Ze studium opublikowanego w najnowszym wydaniu pisma “Journal Investigation Allergology and Clinical Immunology” wynika, że zanik węchu nastąpił u 53 proc. pacjentów, zaś smak straciło 52 proc. badanych osób.
Kierownik badań dr Adriana Izquierdo-Dominguez wskazała, że zanik powonienia i smaku częściej występuje u młodszych pacjentów, poniżej 60. roku życia, będąc u nich powszechniejszym symptomem niż u osób starszych. W przypadku jednej piątej badanych utrata obu zmysłów była jedynym objawem towarzyszącym zakażeniu koronawirusem.
Hiszpańscy lekarze wskazali, że zmiany w zmysłach powonienia i smaku występują już u co piątego pacjenta z COVID-19 mającego mniej niż 60 lat. Zaznaczyli też, że wszelkie zmiany w funkcjonowaniu tych zmysłów mogą być przesłanką o infekcji.
Izquierdo-Dominguez wskazała, że u osób zakażonych wirusem powyżej 60. roku życia częściej występuje potrzeba hospitalizacji, odmienne są również symptomy. “Są to zazwyczaj duszności, kaszel oraz gorączka” - dodała koordynatorka studium.
Skomentuj artykuł