71 tys. ton produktów od Banków Żywności

71 tys. ton produktów od Banków Żywności
Dystrybucja produktów odbędzie się za pośrednictwem 32 Banków Żywności, które dotrą z pomocą ponad 3 tys. fundacji, stowarzyszeń i instytucji pomocy społecznej w całej Polsce.
KAI / slo

Ponad 71 tys. ton produktów spożywczych przekażą w tym roku Banki Żywności w ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD). 1 marca pierwszy transport żywności dotrze do magazynów Banków Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim, Rudzie Śląskiej i Warszawie. Dostawy 21 różnych produktów trwać będą systematycznie do końca roku.

Europejski Program Pomocy Żywnościowej (PEAD) jest realizowany w Polsce od 2004 r., czyli od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Federacja Polskich Banków Żywności jest jednym z trzech podmiotów bezpośrednio realizujących program w 2011 r.

Wśród 21 przekazywanych produktów żywnościowych znajdzie się m.in. mąka, kasza, makaron, ryż, kawa zbożowa, mleko w proszku i konserwy. Są to artykuły najbardziej oczekiwane wśród odbiorców programu – osób zmagających się z problemem ubóstwa.

- Cieszymy się, że z roku na rok udaje nam się przekazywać coraz więcej żywności. W 2010 roku było to 62 tysiące tony, w tym roku będzie to ponad 71 tysięcy ton. Banki Żywności działają w każdym regionie w Polsce, aktywnie współpracują z lokalnymi stowarzyszeniami i instytucjami pomocy społecznej. To tworzy system, który pozwala na dobre rozpoznanie potrzeb i na efektywniejsze dotarcie dla osób najbardziej potrzebujących naszej pomocy - dodaje Borowski.

DEON.PL POLECA

Żywność przekazywana w ramach PEAD jest wytwarzana przez producentów wybranych w ramach przetargu organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego. Artykuły spożywcze są przekazywane w opakowaniach oznaczonych informacją „Pomoc Wspólnoty Europejskiej” oraz „Artykuł nie jest przeznaczony do sprzedaży”, a także logo Banków Żywności - dystrybutora produktów.

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie obszarów niedożywienia w Polsce. Zrzesza 27 Banków Żywności na terenie całego kraju. Banki udzielają bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3400 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do blisko miliona osób najbardziej potrzebujących. W 2009 r. Banki Żywności przekazały łącznie ponad 68 tys. ton artykułów spożywczych.

Według Polskiego Raportu Social Watch "Ubóstwo i wykluczenie społeczne w Polsce", w 2009 r. w skrajnym ubóstwie żyło w naszym kraju 5,7 proc., czyli 2 mln 175 tys. osób. Terminem "skrajne ubóstwo" określa się sytuację, w której miesięczny dochód na osobę w gospodarstwie domowym jest niższy niż 443 zł.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

71 tys. ton produktów od Banków Żywności
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.