71 tys. ton produktów od Banków Żywności
Ponad 71 tys. ton produktów spożywczych przekażą w tym roku Banki Żywności w ramach Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD). 1 marca pierwszy transport żywności dotrze do magazynów Banków Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim, Rudzie Śląskiej i Warszawie. Dostawy 21 różnych produktów trwać będą systematycznie do końca roku.
Europejski Program Pomocy Żywnościowej (PEAD) jest realizowany w Polsce od 2004 r., czyli od przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Federacja Polskich Banków Żywności jest jednym z trzech podmiotów bezpośrednio realizujących program w 2011 r.
Wśród 21 przekazywanych produktów żywnościowych znajdzie się m.in. mąka, kasza, makaron, ryż, kawa zbożowa, mleko w proszku i konserwy. Są to artykuły najbardziej oczekiwane wśród odbiorców programu – osób zmagających się z problemem ubóstwa.
- Cieszymy się, że z roku na rok udaje nam się przekazywać coraz więcej żywności. W 2010 roku było to 62 tysiące tony, w tym roku będzie to ponad 71 tysięcy ton. Banki Żywności działają w każdym regionie w Polsce, aktywnie współpracują z lokalnymi stowarzyszeniami i instytucjami pomocy społecznej. To tworzy system, który pozwala na dobre rozpoznanie potrzeb i na efektywniejsze dotarcie dla osób najbardziej potrzebujących naszej pomocy - dodaje Borowski.
Żywność przekazywana w ramach PEAD jest wytwarzana przez producentów wybranych w ramach przetargu organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego. Artykuły spożywcze są przekazywane w opakowaniach oznaczonych informacją „Pomoc Wspólnoty Europejskiej” oraz „Artykuł nie jest przeznaczony do sprzedaży”, a także logo Banków Żywności - dystrybutora produktów.
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie obszarów niedożywienia w Polsce. Zrzesza 27 Banków Żywności na terenie całego kraju. Banki udzielają bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3400 organizacjom i instytucjom społecznym, za pośrednictwem których trafia ona do blisko miliona osób najbardziej potrzebujących. W 2009 r. Banki Żywności przekazały łącznie ponad 68 tys. ton artykułów spożywczych.
Według Polskiego Raportu Social Watch "Ubóstwo i wykluczenie społeczne w Polsce", w 2009 r. w skrajnym ubóstwie żyło w naszym kraju 5,7 proc., czyli 2 mln 175 tys. osób. Terminem "skrajne ubóstwo" określa się sytuację, w której miesięczny dochód na osobę w gospodarstwie domowym jest niższy niż 443 zł.
Skomentuj artykuł