Niby zimna lura, a jednak mocna niczym espresso

Niby zimna lura, a jednak mocna niczym espresso
(fot. shutterstock.com)
PAP Life / pk

Kawę można pić i parzyć nie tylko na gorąco, ale i na zimno. - Kawa parzona na zimno jest pobudzająca, orzeźwiająca oraz niskokaloryczna - mówi PAP Life Kamil Gaszewski. Barista zdradza, jak macerowaną kawę przygotować domowym sposobem.

- Cold brew to innowacyjna metoda przygotowania kawy poprzez 20-godzinny proces macerowana zimną wodą. Kawa ta klasycznie serwowana jest na kostkach lodu. Może być podana także z mlekiem oraz z dodatkiem syropu waniliowego lub karmelowego - mówi PAP Life Kamil Gaszewski, barista Costa Coffee. Co ciekawe - i ważne dla osób szczególnie dbających o linię - cold brew podawana klasycznie ma zaledwie 1 kcal.

DEON.PL POLECA

Wydawać by się mogło, że inny proces parzenia kawy zmienia jej właściwości. Czy rzeczywiście tak jest? - Kawa parzona na zimno jest pobudzająca, orzeźwiająca oraz niskokaloryczna, sprawdzi się idealnie zarówno podczas letnich dni, jak i dla osób gustujących w kawach serwowanych na zimno - przekonuje PAP Life Gaszewski.

Co ciekawe, kawa przygotowywana tą metodą, pomimo iż jest to niewyczuwalne w smaku, jest mocniejsza od klasycznego espresso. - Czas ekstrakcji kofeiny poprzez kontakt z wodą jest wydłużony, w związku z tym do kawy ostatecznie dociera więcej kofeiny. Cold brew pozbawione jest też kwasowości oraz goryczki, które mogą pojawić się podczas parzenia kawy na ciepło. Przygotowywana jest na bazie 100 proc. kolumbijskiej mieszanki ziaren, co gwarantuje naturalny, orzechowy posmak - podaje.

Taką kawę parzoną na zimno w prosty sposób można przygotować samemu w domu. Jak to zrobić?

- Zmieloną kawę należy zalać zimną wodą i macerować przez 20 godzin. Po tym czasie otrzymujemy esencję kawy, którą możemy wypić w ciepły poranek - kwituje.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Niby zimna lura, a jednak mocna niczym espresso
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.