Poznaj 6 przepisów siostry Anastazji na dania i wypieki bez mięsa

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym (Fot. pl.depositphotos.com)

Skorzystaj z doświadczenia i słynnych przepisów siostry Anastazji, które pokochały miliony Polaków. Dzięki jej recepturom bez trudu przygotujemy również dania bezmięsne.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 4 wypatroszone pstrągi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną natkę pietruszki rozetrzeć na jednolitą masę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Ryby wymyć, osuszyć, delikatnie ponacinać na jednym boku, skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Masło roztarte z czosnkiem i pietruszką powkładać w nacięcia. Do środka każdego pstrąga włożyć plasterki cytryny i kawałek masła. Pstrągi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180-200 st. C przez ok. 25-35 min. Po upieczeniu przełożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

DEON.PL POLECA

Marynowany kalafior

Kalafior (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1 główka młodego kalafiora
  • kilka plasterków marchewki

Składniki zalewy:

  • 4 ½ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu 10 proc.
  • 2 łyżki soli
  • ½ łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

Kalafior należy oczyścić. Następnie podzielić go na różyczki i ułożyć w słoikach z plasterkami marchewki. Potem zagotować zalewę z wymienionych składników. Przestudzić i wlać do słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Uwaga:

Młody kalafior pozostanie biały, starszy może zmienić kolor. Nie wpływa to jednak na jego smak.

Pasteryzacja

Słoiki z przetworami pasteryzuje się przez ich gotowanie w dużym garnku, którego dno wyłożone jest płótnem lub specjalną dziurkowaną wkładką. Słoiki ustawia się w odstępach, aby gorąca woda między nimi swobodnie przepływała. Słoiki ustawia się w garnku z gorącą wodą tak, by były zanurzone w wodzie do ¾ ich wysokości. Po skończonej pasteryzacji ostrożnie wyjmujemy słoiki i stawiamy luźno na ściereczce do czasu przestygnięcia. Szczelność sprawdzamy na drugi dzień.

Makaron z suszonymi pomidorami

Makaron z suszonymi pomidorami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 500 g makaronu rurki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 310 g suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • szklanka startego żółtego sera
  • 250 ml śmietany 30 proc.

Wykonanie:

Gotujemy makaron. Następnie na oleju spod suszonych pomidorów smażymy cebulę aż do zeszklenia. Potem dodajemy do niej boczku i pomidorów. Później zalewamy śmietaną i gotujemy tak, aby powstał sos. Na koniec dodajemy żółty ser.

Pyszny chleb domowy

Chleb domowy (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 0,5 kg mieszanki mąk: pszennej i żytniej (mąkę zmieszać w proporcjach: nie więcej niż 30% mąki żytniej, reszta - mąka pszenna. Przy przewadze mąki żytniej chleb już tak nie rośnie)
  • 2 niepełne szklanki letniego mleka
  • 10-15 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju (jeśli dodamy olej skórka chleba będzie ładnie błyszczeć)
  • dodatki (wg upodobania, mogą to być pestki dyni, słonecznika, otręby, pokrojona suszona śliwka, orzechy)

Wykonanie:

Mąkę przesiać (będzie pulchniejsza, wyłapiemy też ewentualne zanieczyszczenia), wsypać do niej przygotowane dodatki i sól.

Drożdże dokładnie rozpuścić w odrobinie letniego mleka, dodać do pozostałego mleka i wlewać powoli do mąki, mieszając ją (najpierw łyżką, potem wyrabiać rękami).

Ciasto należy długo wyrabiać, aby się napowietrzyło. W razie potrzeby dodawać mąki lub mleka czy wody. Ciasto powinno być gęste, lekko klejące się do ręki. Zostawić je w misce pod przykryciem - aby wyrosło (na około 30-35 minut). Potem przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej białą mąką formy (najlepsza będzie podłużna blaszka, ok. 30 cm długa) i znów zostawić pod przykryciem na kolejnych 35-40 minut.

Nagrzać piekarnik do temperatury 190-200 stopni.

Wstawić blaszkę z wyrośniętym ciastem na drugą od dołu półkę piekarnika i piec ok. 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180-170 stopni i piec kolejnych 40 minut.

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Placki z jabłkami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju (dodana do ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Resztę składników dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto dużą łyżką, formując okrągłe placuszki. Smażyć na złocisty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Koreczki

Koreczki (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 15 suszonych pomidorów
  • 30 oliwek
  • 1 mozzarella (lub 15 małych kuleczek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Na patyczki nadziewaj oliwki, ser, pomidory i kurczaka, w dowolnej kolejności. Plastry pomidorów przekrój na pół, mozzarellę pokrój w kostkę. Oprósz je solą i pieprzem oraz oregano i mąką. Przed podaniem skrop sosem z octu balsamicznego.

Usmaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (na patelnię dorzuć też lekko rozgnieciony ząbek czosnku - odda swój aromat w czasie smażenia). Ostudź.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Poznaj 6 przepisów siostry Anastazji na dania i wypieki bez mięsa
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.