Amerykanie marnują najwięcej żywności na świecie

Amerykanie marnują najwięcej żywności na świecie
Fot. Alex Haney / unsplash.com
KAI / tk

Z raportu organizacji Waste Watcher wynika, że USA stoi na czele państw marnujących żywność. Zaraz po stanach znalazły się Chiny i Wielka Brytania. - Ludzie nie są świadomi, że kupują zbyt dużo jedzenia w stosunku do faktycznej konsumpcji – mówi dyrektor Waste Watcher

„Wyrzucanie jedzenia to odrzucanie ludzi. To skandal, że nie zdajemy sobie sprawy, jak cenna jest żywność i jak wiele dobra się marnuje” – czytamy w papieskim tweecie na Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. W przeddzień obchodów Międzynarodowe Obserwatorium Żywności i Zrównoważonego Rozwoju zaprezentowało w Rzymie dane, w których porównało nawyki kupowania, korzystania i zarządzania żywnością na poziomie globalnym.

Badanie, przeprowadzone w ośmiu krajach - USA, Chinach, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Włoszech, Rosji, Niemczech i Hiszpanii - wykazało, że Europejczycy zwracają większą uwagę na marnowanie żywności niż mieszkańcy Ameryki Północnej. Włochy są liderem jeśli chodzi o najmniejszą ilość odpadów pod względem tygodniowej ilości na mieszkańca. W przeprowadzonej ankiecie 77 proc. Włochów stwierdziło też, że nadmierne odpady są zjawiskiem niemoralnym.

DEON.PL POLECA

Raport ma być punktem wyjścia do promowania inicjatyw mających na celu osiągnięcie Celów Zrównoważonego Rozwoju, czyli zmniejszenia o połowę ilości odpadów żywnościowych do 2030 roku.

Brak świadomości o ilości kupowanego jedzenia

- Istnieje wiele powodów, dla których żywność jest marnowana, od kupowania zbyt dużych ilości w stosunku do faktycznej konsumpcji, po pobieżne czytanie etykiet z datą ważności. Temu brakowi świadomości można zaradzić poprzez większą edukację żywieniową. Narzędzia do zapobiegania marnotrawstwu istnieją, ale trzeba z nich korzystać. Podstawową kwestią jest to, że żywność nie jest uważana za cenny zasób, nie uznaje się jej wartości i uważa się, że można ją łatwo zutylizować, jak zużyty sprzęt - powiedział Andrea Segrè, dyrektor naukowy Waste Watcher.

Niestety, nawet pytania dziennikarzy czy kampanie informacyjne o produkcji żywności nie wydają się zwiększać świadomości konieczności zmniejszenia skali marnotrawstwa. Nie myślimy o ograniczonych zasobach naturalnych. Dlatego nasze Obserwatorium chce zwrócić uwagę świata i polityki na ten problem, by wzrosła świadomość o pochodzeniu żywności wśród obywateli, którzy mają swobodny dostęp do niej jako towaru, co niestety nie jest powszechne – powiedział papieskiej rozgłośni dyrektor naukowy Waste Watcher International Observatory.

Segrè podkreślił też, że należy pamiętać, iż liczba osób ubogich pod względem ekonomicznym rośnie w postępie geometrycznym. „Kilka miesięcy temu złożyliśmy propozycję, którą nazwaliśmy „żywność z odzysku”, aby wprowadzić obowiązek odzyskiwania żywności na cele charytatywne, zwłaszcza przez tych, którzy mogą ją przekazać, zamiast po prostu wyrzucić” – stwierdził naukowiec.

Źródło: KAI / tk

 

Na początek jesieni, w dniach 23-30 września 2021 r., mamy dla was rabat do 40 proc. na publikacje WAM i MANDO oraz 15 proc. na książki innych wydawców. Wpisz kod: JESIEN21D

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Praca zbiorowa

Zdrowie zakręcone w słoikach

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego...

Skomentuj artykuł

Amerykanie marnują najwięcej żywności na świecie
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.