Amerykanie marnują najwięcej żywności na świecie
Z raportu organizacji Waste Watcher wynika, że USA stoi na czele państw marnujących żywność. Zaraz po stanach znalazły się Chiny i Wielka Brytania. - Ludzie nie są świadomi, że kupują zbyt dużo jedzenia w stosunku do faktycznej konsumpcji – mówi dyrektor Waste Watcher
„Wyrzucanie jedzenia to odrzucanie ludzi. To skandal, że nie zdajemy sobie sprawy, jak cenna jest żywność i jak wiele dobra się marnuje” – czytamy w papieskim tweecie na Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. W przeddzień obchodów Międzynarodowe Obserwatorium Żywności i Zrównoważonego Rozwoju zaprezentowało w Rzymie dane, w których porównało nawyki kupowania, korzystania i zarządzania żywnością na poziomie globalnym.
Badanie, przeprowadzone w ośmiu krajach - USA, Chinach, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Włoszech, Rosji, Niemczech i Hiszpanii - wykazało, że Europejczycy zwracają większą uwagę na marnowanie żywności niż mieszkańcy Ameryki Północnej. Włochy są liderem jeśli chodzi o najmniejszą ilość odpadów pod względem tygodniowej ilości na mieszkańca. W przeprowadzonej ankiecie 77 proc. Włochów stwierdziło też, że nadmierne odpady są zjawiskiem niemoralnym.
Raport ma być punktem wyjścia do promowania inicjatyw mających na celu osiągnięcie Celów Zrównoważonego Rozwoju, czyli zmniejszenia o połowę ilości odpadów żywnościowych do 2030 roku.
Brak świadomości o ilości kupowanego jedzenia
- Istnieje wiele powodów, dla których żywność jest marnowana, od kupowania zbyt dużych ilości w stosunku do faktycznej konsumpcji, po pobieżne czytanie etykiet z datą ważności. Temu brakowi świadomości można zaradzić poprzez większą edukację żywieniową. Narzędzia do zapobiegania marnotrawstwu istnieją, ale trzeba z nich korzystać. Podstawową kwestią jest to, że żywność nie jest uważana za cenny zasób, nie uznaje się jej wartości i uważa się, że można ją łatwo zutylizować, jak zużyty sprzęt - powiedział Andrea Segrè, dyrektor naukowy Waste Watcher.
Niestety, nawet pytania dziennikarzy czy kampanie informacyjne o produkcji żywności nie wydają się zwiększać świadomości konieczności zmniejszenia skali marnotrawstwa. Nie myślimy o ograniczonych zasobach naturalnych. Dlatego nasze Obserwatorium chce zwrócić uwagę świata i polityki na ten problem, by wzrosła świadomość o pochodzeniu żywności wśród obywateli, którzy mają swobodny dostęp do niej jako towaru, co niestety nie jest powszechne – powiedział papieskiej rozgłośni dyrektor naukowy Waste Watcher International Observatory.
Segrè podkreślił też, że należy pamiętać, iż liczba osób ubogich pod względem ekonomicznym rośnie w postępie geometrycznym. „Kilka miesięcy temu złożyliśmy propozycję, którą nazwaliśmy „żywność z odzysku”, aby wprowadzić obowiązek odzyskiwania żywności na cele charytatywne, zwłaszcza przez tych, którzy mogą ją przekazać, zamiast po prostu wyrzucić” – stwierdził naukowiec.
Źródło: KAI / tk
Skomentuj artykuł