Rekord czwartej fali w Polsce. Ponad 8 tys. zakażeń COVID-19

Rekord czwartej fali w Polsce. Ponad 8 tys. zakażeń COVID-19
Fot. Mufid Majnun / unsplash.com
1 miesiąc temu
PAP / tk

Resort zdrowia poinformował o 8378 nowych przypadkach zakażeń COVID-19. Zmarło 101 osób z koronawirusem. Najwięcej zakażeń odnotowano w woj. mazowieckim i lubelskim

Rok temu, 28 października, MZ informowało o 18 820 nowych zakażeniach koronawirusem – co było najwyższym wynikiem od początku epidemii i śmierci 236 osób. W ubiegły czwartek były 5592 nowe przypadki i 46 zgonów.

Nowe zakażenia – jak przekazało ministerstwo – wykryto u osób z województw: mazowieckiego (1673), lubelskiego (1485), podlaskiego (755), łódzkiego (592), śląskiego (467), zachodniopomorskiego (432), dolnośląskiego (381), pomorskiego (368), wielkopolskiego (357), podkarpackiego (356), małopolskiego (346), warmińsko-mazurskiego (340), kujawsko-pomorskiego (313), lubuskiego (150), świętokrzyskiego (135) i z opolskiego (134).

Resort podał, że w informacjach o 94 zakażeniach nie wskazano adresu, dane te uzupełni inspekcja sanitarna.

Na COVID-19 zmarło 26 osób, a z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami – 75 chorych.

Łącznie od 4 marca ub.r., gdy wykryto w Polsce pierwsze zakażenie SARS-CoV-2, potwierdzono 2 998 891 przypadków. Zmarły 76 773 osoby z COVID-19.

- Z wielkim wyważeniem myślimy o ewentualnych obostrzeniach. Oczywiście mówimy generalnie o województwach wschodnich – woj. podlaskim, lubelskim, czy też o wschodnich powiatach woj. mazowieckiego – powiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Wyjaśnił, że trzy zmienne – liczba zakażeń, liczba osób zaszczepionych oraz liczba osób, które trafiają do szpitali – będą wpływały na to, czy dany obszar będzie w strefie żółtej, czy czerwonej. Ponadto powiedział, że MZ zamierza podnieść progi co najmniej dwu lub trzykrotnie w kwestii klasyfikacji powiatów do którejś strefy.

Źródło: PAP / tk

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Praca zbiorowa
27,93 zł
39,90 zł

Zdrowie zakręcone w słoikach

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego...

Skomentuj artykuł

Rekord czwartej fali w Polsce. Ponad 8 tys. zakażeń COVID-19
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.