Tych jajek lepiej nie jedz. GIS ostrzega przed salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o stwierdzeniu obecności pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj oraz w ich treści. Komunikat GIS dotyczy partii jaj od producenta z Mazowsza.
Chodzi o produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, „Jaja młodości”, numer partii/data trwałości - 06.12.2021, kod na skorupkach - 3PL 14261338.
Producentem jest „Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska”, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903.
Producent poinformował wszystkich odbiorców wskazanej partii jaj o sytuacji - w celu zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji.
GIS podał, że powiatowy lekarz weterynarii w Siedlcach pobrał urzędowe próby z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. Producent do otrzymania wyników prób nie będzie wprowadzał na rynek jaj z tego kurnika.
GIS akcentuje, że nie należy spożywać partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Skomentuj artykuł