Żywność szybko drożeje, u nas – po świętach
W ciągu roku niemal o 70 proc. zdrożał na świecie cukier, a ok. dwóch trzecich kakao. Od dwóch miesięcy gwałtownie drożeją produkty mleczarskie. Np. chude mleko w proszku jest niemal 50 proc. droższe niż przed rokiem – informuje "Rzeczpospolita".
I chociaż, jak zapewniają cytowani w gazecie specjaliści, wzrost cen na światowych giełdach w sklepach odczuwalny jest zawsze z opóźnieniem i nigdy w takich rozmiarach, jednak podwyżki w Polsce już się zaczęły. Np. w pierwszym półroczu o 7 proc. zdrożała herbata, a ceny słodyczy wzrosły od 5 do 10 proc.
Zdaniem handlowców, to dopiero początek podwyżek cen żywności. Póki co, polskich konsumentów przed znaczną podwyżką cen w sklepach ratują zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Bojąc się odstraszyć klientów, handlowcy wiele podwyżek biorą na siebie i rezygnują np. z części marży. Przyznają jednak, że na wiosnę można się spodziewać wyższych cen.
– Jeśli teraz ceny rosną, to nieznacznie. Konkurencja jest duża i sieci nie mogą sobie pozwolić na podwyżki przed świętami – mówi Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.
Handlowcy przyznają, że wyższych cen można się spodziewać na wiosnę, bo zbyt długo nie mogą sobie pozwolić na ignorowanie podwyżek wprowadzanych przez dostawców.
Skomentuj artykuł