Słodycze mogą zwiększać ryzyko raka trzustki

Słodycze mogą zwiększać ryzyko raka trzustki
Rak trzustki jest dość rzadkim, ale wyjątkowo groźnym rodzajem nowotworu (fot. by Caro Wallis)
PAP - Nauka w Polsce / slo

Dieta bogata w produkty powodujące szybki wzrost poziomu cukru we krwi może przyczynić się do zwiększenia ryzyka raka trzustki - informuje pismo "Annals of Epidemiology".

Po przebadaniu prawie tysiąca Włochów naukowcy ustalili, że pokarmy o wysokim wskaźniku glikemicznym, takie jak słodycze, biały chleb, biały ryż czy ziemniaki, które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, mogą negatywnie wpływać na ryzyko raka trzustki u osób dorosłych.

DEON.PL POLECA




Badacze radzą, by tego typu produkty, a zwłaszcza przetworzone węglowodany, do których należą m.in. także miód i dżem, zastępować w miarę możliwości produktami o niskim wskaźniku glikemicznym, jak warzywa i owoce, jogurty, soja czy soczewica, które powodują stopniowe zwiększanie poziomu cukru we krwi i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka.

Wyniki te potwierdzają wnioski z badań przeprowadzonych w lutym, które wykazały, że na ryzyko raka trzustki wpływa wysokie spożycie napojów słodzonych.

Rak trzustki jest dość rzadkim, ale wyjątkowo groźnym rodzajem nowotworu - pięcioletnia przeżywalność pacjentów wynosi zaledwie 5 proc. Jej wykrycie jest trudne, gdyż w początkowym stadium rozwoju choroba nie daje praktycznie żadnych objawów lub jedynie problemy z niestrawnością, które nie naprowadzają jednoznacznie na przyczynę.

Z tego względu naukowcy usiłują odnaleźć modyfikowalne czynniki ryzyka, zwłaszcza te związane z dietą. Dotychczasowe badania wykazały, że na raka trzustki szczególnie narażeni są diabetycy i palacze. Niektóre analizy sugerują ponadto, że ryzyko tego nowotworu zwiększa spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa i tłuszczu.

Podczas swoich najnowszych badań Marta Rossi z Instytutu Mario Negri w Mediolanie przeprowadziła ankiety wśród 326 osób chorych na raka trzustki. Kwestionariusze dotyczyły ich trybu życia, stanu zdrowia i nawyków żywieniowych w ciągu dwóch lat przed postawieniem diagnozy. Wyniki były następnie porównywane do grupy kontrolnej, w której znalazły się osoby zdrowe.

W przypadku jednej trzeciej badanych spożywających najwięcej produktów o wysokim wskaźniku glikemicznym, ryzyko raka trzustki okazało się o 78 proc. wyższe niż u osób, których dieta charakteryzowała się niskim wskaźnikiem glikemicznym. Jak twierdzi Rossi, zależność ta nie jest jedynie efektem cukrzycy, otyłości czy palenia. Nawet u osób, które nie są chore na cukrzycę, produkty o wysokiej zawartości cukru wpływają na wydzielanie insuliny, która z kolei stymuluje podziały komórkowe w trzustce. Naukowcy uważają, że zbyt duży poziom insuliny może przyczynić się także do rozwoju komórek nowotworowych w tym narządzie.

Choć wyniki te wydają się być dość niepokojące, badacze uspokajają, że ogólne ryzyko zachorowania na raka trzustki w przypadku przeciętnej dorosłej osoby jest niskie. Z danych Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego (ACS) wynika, że wynosi ono zaledwie 1 proc.

PAP - Nauka w Polsce

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Słodycze mogą zwiększać ryzyko raka trzustki
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.