Fioletowe pomidory trafiły do sprzedaży po 14-letniej batalii
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) po 14-letniej batalii zatwierdził fioletowe, genetycznie zmodyfikowane pomidory do sprzedaży. Stwierdzono, że warzywa są bezpieczne dla ludzi i można je uprawiać w całym kraju.
Niecodzienne pomidory wyhodowało dwóch naukowców z Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii. Przez 14 lat starali się uzyskać ich zatwierdzenie w USA i zgodę do sprzedaży na amerykańskim rynku.
Fioletowe pomidory lepsze od czerwonych
Jak przekonują badacze fioletowe pomidory są zdrowe i korzystnie wpływają na ludzki organizm. Zawierają dziesięć razy więcej antyoksydantów niż „zwykłe” pomidory.
O fioletowej odmianie pomidora i korzyściach związanych z jego jedzeniem pisano już w 2008 roku na łamach czasopisma „Nature Biotechnology”.
„Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania genetycznie zmodyfikowanego pomidora mogą być ogromne, przekonują w publikacji badacze. Gdy podatnym na raka myszom podawano fioletowe pomidory, przedłużało to ich życie o 30 proc. Wzrost ich żywotności mógł być spowodowany wysokim poziomem antocyjanów w warzywach” – podaje dzienniknaukowy.pl.
Fioletowe pomidory trafią do sprzedaży w USA w przyszłym roku. Roślina nie podlega już przepisom, które ograniczały możliwości jej uprawy, zatem Amerykanie będą mogli zakupić nasiona warzywa i swobodnie je hodować.
Źródło: dzienniknaukowy.pl / tk
Skomentuj artykuł