Salmonella na skorupkach jajek. Sanepid ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował , że na skorupkach partii jaj dostępnych w popularnej sieci sklepów wykryto bakterie salmonelli.
Chodzi o produkt "Jaja świeże L Moja Kurka”, z terminem spożycia 17.09.2021 i numerze partii 17/09/2021 PSK 98.
Kod na skorupkach jaj to 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE.
Jaja wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, GIS podał, że stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj, opisanych w ostrzeżeniu.
GIS przekazał, że Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.
Sanepid zaleca konsumentom, by nie spożywali partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. GIS przypomina też, że bakterie obecne na skorupkach mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
PAP/dm
Skomentuj artykuł