W Hiszpanii powstał nowy zawód. Hydrosommelier będzie serwował wodę niczym drogie wino

W Hiszpanii powstał nowy zawód. Hydrosommelier będzie serwował wodę niczym drogie wino
Fot. depositphotos.com
PAP / tk

W dobie, kiedy woda staje się zasobem coraz droższym i deficytowym, w najbardziej ekskluzywnych hiszpańskich restauracjach jest traktowana i serwowana jak wino. Różne rodzaje wody proponują i serwują nieliczni dotąd specjaliści - hydrosommelierzy. To zawód do tej pory niezrozumiały, ale znajdujący miejsce w najdroższych restauracjach - ocenił „El Pais”.

Hydrosommelierzy w hiszpanii

Na świecie istnieje tylko pięć szkół oferujących tę specjalizację. Hiszpańskie szkoły hotelarskie w Geronie i Leridzie mają ją w swojej ofercie edukacyjnej, a sporadyczne kursy organizowane są także w Madrycie i Kraju Basków.

DEON.PL POLECA

Według specjalistów, woda nie jest płynem bezbarwnym, bezwonnym i bez smaku. Na smak wody wpływa m.in. stopień jej zmineralizowania. Nieliczne jeszcze restauracje oferują całą gamę wód, kilkanaście lub kilkadziesiąt marek krajowych i zagranicznych.

„Mapa wodna” przyciąga do restauracji zwłaszcza klientów, którzy nie chcą pić alkoholu i nie mają ochoty na napoje gazowane. Sommelier może doradzić im w kwestii wody. Woda ma swoje słownictwo: jej smak może być „aksamitny”, „gładki w podniebieniu”, „kwaśny” lub „gorzki”. Najlepiej pić ją między daniami i w temperaturze 10 stopni - rekomendują hydrosommelierzy.

- Kiedy idziesz do dobrej restauracji, oczekujesz czegoś nowego. Przedstawienie karty z wodami może być doświadczeniem bogatym w odkrycia - powiedzial jeden z hiszpańskich sommelierów, cytowanych przez dziennik. - Woda staje się luksusem, a my nadajemy jej wartość – dodał.

Źródło: PAP / tk

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Marcin Zieliński, ks. Krzysztof Porosło, Dawid Gospodarek

Zobacz, jak Duch Święty łączy Kościół 

Jeden z nich rozpala ludzkie serca podczas charyzmatycznych modlitw o uzdrowienie, drugi wiarę i Ewangelię głosi podkreślając wagę dogmatów i liturgii. Obaj chcą pokazać, że ogień i woda...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

W Hiszpanii powstał nowy zawód. Hydrosommelier będzie serwował wodę niczym drogie wino
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.