Kuchnia na wysokości zadania?
Myśląc o zdrowej kuchni, w mgnieniu oka przychodzą nam na myśl złote zasady odżywiania i odpowiedniego trybu życia. Nie wiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że równie ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednia i funkcjonalna aranżacja kuchennego wnętrza, w którym przebywamy i pracujemy niekiedy przeważającą część dnia.
Meble na wysokości zadania
Wygodny fotel do oglądania telewizji, wyprofilowane krzesło biurkowe, odpowiednio miękka kanapa czy wygodna poduszka, która złagodzi bóle kręgosłupa, to wciąż nie wszystko. Niepozorne miejsce pracy jakim jest kuchnia, musi być zaaranżowane z równie dużą starannością, z jaką dobieramy meble wypoczynkowe i siedziska. Oczywiste jest, że siedzenie jest swojego rodzaju sztuką, a co ze staniem? Otóż okazuje się, że podczas pozycji stojącej, narażamy kręgosłup na długotrwałe przeciążenie, a nacisk na kręgi wynosi aż 100 kg. Jeśli kuchenne obowiązki nie pozwalają nam na odpoczynek, zadbajmy przynajmniej o to, by częściowo odciążyć plecy. Niezwykle ważna jest przemyślana wysokość montowanych blatów.
Zbyt nisko osadzony blat kuchenny czy stół, wymusza stanie w pozycji zgiętej, co bardzo źle wpływa na nasz kręgosłup. Stałe pochylenie głowy przeciąża odcinek szyjny, przez co często odczuwamy też ból i napięcie karku. Obecnie, bardzo modne, są blaty o różnych poziomach. Projektując kuchnię, zawsze zwracajmy uwagę na odpowiednie dopasowanie wysokości mebli w stosunku do wzrostu, oraz do tego, jakie prace wykonujemy. Do czynności wykonywanych na siedząco, zalecana średnia wysokość to 74-76cm, natomiast do wymagających stania będzie to około 86-91cm - radzi ekspert Andrzej Wołosz z firmy meblowej KAM.
Bezpieczne miejsce pracy
Równie ważna jest wysokość szafek, szuflad, oraz sprzętu kuchennego, którego używamy na co dzień. Zbyt wysokie szafki, sprawiają, że przy podnoszeniu rąk zmienia się napięcie w mięśniach karku i obręczy barkowej.
Podczas ucisku na tętnice w kręgosłupie szyjnym, możliwe, są nawet nagłe zawroty głowy. Powinny być one zamontowane w taki sposób, żeby użytkownik nie musiał zbyt często schylać się, w poszukiwaniach garnków, czy talerzy ani sięgać zbyt wysoko. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie wysokich szafek wysuwanych typu cargo, bądź po prostu szuflad z wysokością optymalnie dobraną do najczęściej przechowywanych w kuchni przedmiotów i produktów - zauważa ekspert Andrzej Wołosz. Dzięki temu wszystkie zapasy będą uporządkowane i pod ręką, a my zaoszczędzimy sobie biegania, szukania i zbędnego przeciążania ciała. Również okap nad kuchenką, powinien być zawieszony na odpowiedniej wysokości (średnio od 65-90cm), w zależności od wzrostu użytkownika. Nie będziemy wówczas mieli możliwości uderzenia w niego głową podczas pochylania się nad gotującą zupą, co daje nam większe bezpieczeństwo pracy.
Zdrowo, czyli czysto i naturalnie
Niemałe znaczenie dla naszego zdrowia ma też oczywiście czystość. Regularne porządki, są tutaj sprawą nadrzędną, gdyż wilgotna kuchnia to doskonałe środowisko dla bakterii. To tutaj przecież obieramy i kroimy produkty przed włożeniem ich do garnka. Rozwiązaniem, sprzyjającym utrzymaniu higienicznego wyglądu, są np. błyszczące powierzchnie mebli kuchennych. Łatwość ich czyszczenia sprawia, że zawsze wyglądają one schludnie, a my nie musimy poświęcać cennych godzin urlopu na szorowanie powierzchni frontów.
Pamiętajmy, że zasadą urządzania wygodnej, funkcjonalnej kuchni jest ustawienie mebli współgrające z kolejnością wykonywanych codziennie czynności, a także odpowiednie oświetlenie wpływające na nasze zdrowie, wzrok i samopoczucie.
Skomentuj artykuł