Co jest dobre dla naszego serca?
Czasem gubimy się w przepisach na zdrową dietę i zaleceniach, co można jeść, a czego nie. Może przyda się nam lista 10 produktów spożywczych, które powinny stać się stałym punktem w naszym jadłospisie, szczególnie jeżeli zależy nam na zdrowym sercu.
Najlepiej sięgać po te, które zawierają duże ilości przyjaznych sercu kwasów tłuszczowych Omega 3. Są wśród nich: tuńczyk, łosoś i sardynki. Omega 3 zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz LDL – zły cholesterol, a tym samym dostarcza organizmowi HDL – dobrego cholesterolu.
Ryby są cenione przez lekarzy i dietetyków, bo są bogate w wapń, a także magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk i witaminę B.
To kolejne źródło błonnika, dzięki któremu zwalczamy zły cholesterol, a przy tym podstawa pożywnego śniadania. Można je jeść na wiele sposobów: na słono lub słodko. Mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, świetnie wpływają na pracę jelit, bardzo poprawiają przemianę materii i oczyszczają ciało z toksyn.
Czarna, biała, czerwona, żółta – wszystkie rodzaje fasoli zawierają ogromne ilości błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Wszystkie odmiany zawierają też dużo białka, fosforu i potasu. Ponadto, w przeciwieństwie do grochu fasola nie zawiera sodu.
Można ją jeść w postaci fasolek czy mleka sojowego, w zupie, w dodatkach do sałatek czy innej postaci. Soja dostarcza wysokiej jakości białka, niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu, które spożywane w ilości 25 gram dziennie pozwalają aktywnie obniżyć poziom cholesterolu. Soja zawiera około 18 procent tłuszczy, ale połowa z nich to nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomocne są w zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych. Soja bogata jest również w potas, niezbędny do prawidłowej pracy serca wapń, zapobiegający osteoporozie, a także fosfor i magnez. Bardzo wartościowe w składniki odżywcze jest edamame – młode ziarenka soi gotowane w strączkach i podawane w japońskich restauracjach.
Obydwa produkty są bogate w wapń, który dba o nasze kości sprawiając, że są mocne i mniej podatne na złamania. Poza tym wapń wspomaga pracę serca.
Są bogate w kwasy Omega 3, ale – uwaga! – mają dużo kalorii, więc należy jeść je z umiarem.
Również zawiera dużo Omega 3 i błonnika. Najlepiej siemię lniane zemleć, przechowywać w lodówce i dodawać do potraw.
Jagody, jeżyny, maliny, truskawki oraz granaty – wszystkie są bogate zarówno w błonnik, jak również niezwykle pożyteczne antyutleniacze. Granaty dodatkowo pomagają zbić ciśnienie krwi. Choć zamrożone tracą pewne właściwości, to w ten sposób zapewniamy je sobie przez cały rok.
Te małe zielone kapustki mają dużo błonnika oraz innych makroelementów i witamin niezbędnych dla naszego zdrowia, takich jak witamina C, żelazo, fosfor i wapń.
Zdrowa, bo zawiera mononienasycone tłuszcze, ale ponieważ jest to olej, nie można z nim przesadzać.
Skomentuj artykuł