Jajko na śniadanie zmniejsza uczucie głodu
Jedzenie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Nutrition Research".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Connecticut pod kierunkiem dr Marii Luz Fernandez doszli do takich wniosków po przeprowadzeniu badań w grupie 21 mężczyzn. Jednego dnia podano im na śniadanie jajecznicę z trzech jaj oraz 1,5 kromki białego tostowego chleba. Kolejnego dnia panowie dostali do jedzenia rogala, pół łyżeczki chudego kremowego twarożku i 170 gram chudego jogurtu. Obydwa posiłki miały identyczną kaloryczność, z tym że pierwszy był bogatszy w białko, a drugi w węglowodany.
Okazało się, że po zjedzeniu jaj mężczyźni spożywali średnio o 112 kilokalorii mniej na lunch serwowany w postaci bufetu otwartego i o 400 kKal (18 proc.) mniej w ciągu 24 godzin po śniadaniu. Przyznawali się też do odczuwania mniejszego głodu.
Badanie krwi wykazało, że poziom greliny, hormonu pobudzającego uczucie głodu, był znacznie wyższy po śniadaniu bogatym w węglowodany niż bogatym w białka jaj.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te wskazują, że rozpoczynanie dnia posiłkiem bogatym w wysokiej jakości białka, jakie występują w jajach, sprzyja długotrwałemu uczuciu sytości i redukuje spożycie kalorii w ciągu dnia.
Badania te potwierdzają wcześniejsze obserwacje, z których wynikało, że osoby spożywające jaja na śniadanie w ramach diety odchudzającej były w stanie zrzucić o 65 proc. więcej na wadze i miały więcej energii do życia w porównaniu z pacjentami, którzy w trakcie odchudzania się jedli na śniadanie pokarmy bogate w węglowodany.
Jak podkreśla współautorka pracy Helenbeth Reynolds, niemal połowa białek jaja znajduje się - razem z innymi składnikami odżywczymi - w żółtku. Dlatego badaczka zaleca, by spożywać jaja w całości. Jedno jajko kurze dostarcza ok. 70 kKal.
Skomentuj artykuł