Murzynek z polewą czekoladową
Na sobotnio - niedzielne popołudnie do kawy i nie tylko do kawy
(fot.sxc.hu)
slo
Na sobotnio - niedzielne popołudnie do kawy i nie tylko do kawy - czekoladowy mazurek z czekoladową polewą, która lekko wsiąkając w ciasto sprawia, że staje się ono odrobinę wilgotne przez co dosłownie rozpływa się w ustach...
Ciasto - składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 3 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 jajka,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa - składniki:
- 2-3 łyżek cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka,
- pół kostki masła.
Wykonanie:
- Margaryna, cukier, kakao i wodę podgrzewać aż do zagotowania, następnie odstawić do przestygnięcia.
- Do ostudzonego syropu dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok. 40 min. w temp. 170-180°C.
Polewa - wykonanie:
- Składniki rozpuszczać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania średniej gęstości.
- Polać polewą upieczony murzynek.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł