Murzynek z polewą czekoladową

Murzynek z polewą czekoladową
Na sobotnio - niedzielne popołudnie do kawy i nie tylko do kawy (fot.sxc.hu)
slo

Na sobotnio - niedzielne popołudnie do kawy i nie tylko do kawy -  czekoladowy mazurek z czekoladową polewą, która lekko wsiąkając w ciasto sprawia, że staje się ono odrobinę wilgotne przez co dosłownie rozpływa się w ustach...

Ciasto - składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 jajka,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa - składniki:

  • 2-3 łyżek cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół kostki masła.

Wykonanie:

  • Margaryna, cukier, kakao i wodę podgrzewać aż do zagotowania, następnie odstawić do przestygnięcia.
  • Do ostudzonego syropu dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Białka ubić i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec ok. 40 min. w temp. 170-180°C.

Polewa -  wykonanie:

  • Składniki rozpuszczać na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania średniej gęstości.
  • Polać polewą upieczony murzynek.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Murzynek z polewą czekoladową
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.