Pancakes - amerykańskie naleśniki
( fot. Elżbieta Sitnik )
es
Małe, pożywne i smaczne. Dobre na śniadanie, obiad czy kolację.
Przepis zmodyfikowany na polskie standardy.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1,5 szkl. mleka
- 75 g masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Jajka rotrzepać i dodać mleka.
- Nastepnie dodać proszku do pieczeniacukru pudru, soli - wszystko razem wymieszać.
- Rozpuścić masło w rondelku.
- Do składników dodać mąkę i wymieszać oraz powoli wlewajac masło.
- Wszystko razem wymieszać i tak powstałą konsystencję odstawić na 15 min.
- Ciasto najlepiej smażyć na małej teflonowej patelni, bez tłuszczu, na średnim ogniu. Naleśniki smażymy na złocisty kolor.
Pancakes mażna podawać z czekoladą, owocami, sokiem klonowym lub innymi dodatkami według uznania.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł