Pieczeń cielęca w aromatycznej zalewie
Nasza dzisiejsza propozycja to pieczeń cielęca, marynowana w aromatycznej zalewie. Pyszne, kruche mięso, które wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 1,5 kg szynki cielęcej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Zalewa:
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1,5 łyżki białego octu winnego 6 %
- 2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego
- po 1 łyżeczce: suszonego tymianku i oregano
- po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego i czarnego
Miód zmieszać z olejem, octem winnym, sosem sojowym, przyprawami ziołowymi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso posolić, następnie oblać z obu stron zalewą i wstawiawić na co najmniej 2 godziny do lodówki (choć najlepiej aż na całą dobę), obracając, co pewien czas.
Przed pieczeniem mięso osączyć z marynaty, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 240-250ºC, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140-160ºC. Piec ok. 1,5 godziny. (Średnio czas pieczenia wynosi godzinę na 1 kg mięsa).
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i ostudzić. Powstały w trakcie pieczenia mięsa sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Gdy pieczeń będzie zimna pokroić w plastry.
Proponujemy podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatą.
Skomentuj artykuł