Pomysł na kolację - smakowite szaszłyki z kurczaka
(fot.Renée S. Suen/flickr.com)
Przepis na szaszłyki z kurczaka z brzoskwinią i cukinią.
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 1 cukinia
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- sól
Kurczaka oczyścić, pokroić w dużą kostkę i posolić. Cukinie pociąć we wstążki - ja to robię obieraczką i wrzuć na osolony wrzątek.
Obgotować 2 minutki, odcedzić i przelać zimną wodą. Chodzi tylko o to, żeby cukinia zmiękła i ładnie się zawijała.
Brzoskwinie pokroić na ćwiartki. Kawałki kurczaka zawinąć w paski cukinii i nadziewać na szpadki naprzemiennie z brzoskwiniami.
Układać w naczyniu do zapiekania (można też na patelni), oprószyć papryką bardzo delikatnie i trochę mocniej ziołami prowansalskimi.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł