Rolada z indyka z pieczarkami
Rolada z indyka kolejny specjał s. Anastazji
(fot. A. Sochacki)
s. Anastazja / slo
Wszystkim smakoszom kuchni siostry Anastazji polecamy roladę z indyka.
Gdy siostra piecze roladę, nikt nie potrafi przejść obojętnie obok kuchni, i z tęsknym wyczekiwaniem spogląda na zegarek, myśląc - ile czasu pozostało do obiadu?!
Składniki:
- 1 i 1/2 kg piersi z indyka,
- 40 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 2-3 jajka,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Piersi z indyka doprawić i rozbić tak, aby można było zwinąć w rulon.
- Pieczarki pokroić i udusić z cebulką. Gdy będą miękkie, odlać powstały sos z częścią pieczarek.
- Resztę doprawić, dodać surowe jajka i lekko podsmażyć.
- Farsz rozłożyć na mięsie, zwinąć w rulon, związać.
- Tak powstałą roladę zawinąć w folię aluminiową, położyć na blaszkę, podlać olejem i upiec w piekarniku.
- Przestudzone mięso pokroić.
- Z pozostałego sosu, części pieczarek, śmietany i mąki zrobić sos.
- Roladę podawać podgrzaną i polaną sosem.
Przepis pochodzi z książki: 173 specjały siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł