Sałatka z brokułami wg s. Anastazji
Pamiętaj, przegotowane brokuły tracą składniki odżywcze
(fot.sxc.hu)
s. Anastazja
Czy wiecie, że brokuły to niezwykle cenne dla naszego zdrowia warzywa? Pod względem zawartości witaminy C przewyższają owoce cytrusowe. Są źródłem wielu witamin jak: A, B i PP, zawierają magnez, fosfor i żelazo. Niewątpliwymi zaletami tego warzywa są substancje zmniejszające ryzyko chorób serca, brokuły zapobiegają także działaniu wolnych rodników.
To nie wszystkie zalety tego warzywa, oprócz czysto zdrowotnych, świetnie smakują, są doskonałym składnikiem wielu potraw, zwłaszcza sałatek. Oceńcie sami.
Składniki:
- 1/2 kg mrożonych lub świeżych brokułów,
- 4 jajka,
- 30 dag marchewki,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 3 pomidory,
- 2 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Brokuły gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 min. (mrożone krócej), delikatnie odlać wodę, przestudzić, podzielić na mniejsze różyczki.
- Jajka ugotować na twardo, podzielić na ósemki.
- Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki.
- Wszystko delikatnie wymieszać, dodać groszek, sól, pieprz, majonez, śmietanę i doprawić.
Przepis pochodzi z książki: 173 specjały siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł