Schab duszony z jabłkami
Dzień przed duszeniem mięso natrzeć pastą z mieszanki czosnku, soli, pieprzu, tymianku...
(fot.sxc.hu)
s. Anastazja / slo
Pamiętaj aby dzień przed duszeniem mięso natrzeć pastą z mieszanki czosnku, soli, pieprzu, tymianku, dodać cebule, wlać 1/2 szklanki wina i kilka razy polewać mięso marynatą - wtedy efekt przejdzie oczekiwania.
Składniki:
- 1,25 kg schabu bez kości,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- odrobina tymianku,
- 2 posiekane cebule,
- 1 szklanka wytrawnego białego wina,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- 3-4 duże winne, czerwone jabłka.
Wykonanie:
- Dzień przed duszeniem mięso natrzeć pastą z mieszanki czosnku, soli, pieprzu, tymianku, dodać cebule, wlać 1/2 szklanki wina i kilka razy polewać mięso marynatą.
- Następnego dnia rozgrzać olej w brytfance, włożyć mięso, marynatę i piec w piekarniku około 2 godz., polewając sosem.
- Po upieczeniu dodać do sosu mąkę, wlać resztę wina i gotować na małym ogniu około 10 min.
- Sos przetrzeć przez sitko.
- Mięso pokroić na porcje.
- Jabłka (koniecznie czerwone) pokroić w ćwiartki, nie obierając, obsmażyć na maśle z obu stron.
- Pieczeń podzieloną na porcje ułożyć na półmisku, obok ułożyć usmażone jabłka.
- Mięso polać sosem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł