Schab duszony z jabłkami

Schab duszony z jabłkami
Dzień przed duszeniem mięso natrzeć pastą z mieszanki czosnku, soli, pieprzu, tymianku... (fot.sxc.hu)
s. Anastazja / slo

Pamiętaj aby dzień przed duszeniem mięso natrzeć pastą z mieszanki czosnku, soli, pieprzu, tymianku, dodać cebule, wlać 1/2 szklanki wina i kilka razy polewać mięso marynatą - wtedy efekt przejdzie oczekiwania.

Składniki:

  • 1,25 kg schabu bez kości,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • odrobina tymianku,
  • 2 posiekane cebule,
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 3-4 duże winne, czerwone jabłka.

Wykonanie:

  • Dzień przed duszeniem mięso natrzeć pastą z mieszanki czosnku, soli, pieprzu, tymianku, dodać cebule, wlać 1/2 szklanki wina i kilka razy polewać mięso marynatą.
  • Następnego dnia rozgrzać olej w brytfance, włożyć mięso, marynatę i piec w piekarniku około 2 godz., polewając sosem.
  • Po upieczeniu dodać do sosu mąkę, wlać resztę wina i gotować na małym ogniu około 10 min.
  • Sos przetrzeć przez sitko.
  • Mięso pokroić na porcje.
  • Jabłka (koniecznie czerwone) pokroić w ćwiartki, nie obierając, obsmażyć na maśle z obu stron.
  • Pieczeń podzieloną na porcje ułożyć na półmisku, obok ułożyć usmażone jabłka.
  • Mięso polać sosem.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Schab duszony z jabłkami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.