Poznaj tradycyjne dania na Wielkanoc wg przepisu siostry Anastazji

Poznaj tradycyjne dania na Wielkanoc wg przepisu siostry Anastazji
(Fot. pl.depositphotos.com)

Siostra Anastazja przypomina tradycyjne potrawy na Wielkanoc. To sprawdzone sposoby, odziedziczone po naszych babkach. Wśród porad s. Anastazji przepisy na sernik, babkę i bigos.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa (Fot. pl.depositphotos.com)Sałatka jarzynowa (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • ¼ selera
  • 1 mały por
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 4 jaja
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz kolorowy

Wykonanie:

Jaja ugotować na twardo, przestudzić i pokroić. Marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler dobrze wymyć, ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić, wymyć, drobno pokroić (białą część), zalać wrzątkiem, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Ogórki pokroić w małą kostkę. Groszek odcedzić. Wszystkie pokrojone jarzyny połączyć, dodać pokrojone jaja, ogórki i groszek. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wmieszać majonez dokładnie wymieszany z musztardą. Gotową sałatkę posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Jaja faszerowane na 5 sposobów

Jaja faszerowane na 5 sposobów (Fot. shutterstock.com)Jaja faszerowane na 5 sposobów (Fot. shutterstock.com)

Składniki:

  •     jajka
  •     pieczarki
  •     szynka
  •     żółty ser
  •     puszka tuńczyka
  •     cebula czerwona
  •     koperek
  •     natka pietruszki
  •     ketchup
  •     masło
  •     majonez
  •     sól
  •     Pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić na połówki i ostrożnie wydrążyć żółtka. Następnie należy przygotwać ulubiony farsz, bądź klika rodzajów (podajemy poniżej) i nadziać jajeczne miseczki. Dla ładnego wyglądu posypać zieleninką, ozdobić kleksem ketchupu lub plasterkiem rzodkiewki. Włożyć na godzinę do lodówki, aby jajka się schłodziły.

Farsz pieczarkowy:

Umyć kilka pieczarek, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Po wystudzeniu wymieszać razem z żółtkami, rozdrabniając masę widelcem. Dodać majonez i przyprawy.

Farsz serowy:

Ser żółty zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Zmieszać z żółtkiem i majonezem. Przyprawić do smaku.

Farsz tuńczykowy:

Drobno posiekać czerwoną cebulę, odsączyć tuńczyka, wymieszać wszystko z żółtkami. Dodać majonez, przyprawić pieprzem i solą.

Farsz szynkowy:

Szynkę drobniutko posiekać. Dodać ugotowane żółtka i przyprawy. Wymieszać z ketchupem.

Farsz ziołowy:

Żółtka zmieszać z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i natką pietruszki. Połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. pl.depositphotos.com)Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka wody
  • (ok.) 10 dag masła klarowanego

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicy, na środku zrobić wgłębienie, wlać żółtko i zarabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść ciasto i wyrabiać do czasu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.

Po zarobieniu odstawić na 20 min, po czym odcinając po kawałku i podsypując mąką, rozwałkować placki i wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.

Gotowe pierogi partiami wrzucać do osolonej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyłożyć na półmisek i polać roztopionym masłem.

Farsz z kapusty i grzybów. Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Grzyby zalać wodą i pozostawić na noc, po czym ugotować do miękkości, wyjąć z wywaru, ostudzić, posiekać razem z cebulami i smażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 15 min.

Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, odcisnąć i drobno pokroić.

Do ugotowanej kapusty wmieszać masło, usmażoną cebulę wraz z grzybami i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Babka piaskowa

(Fot. pl.depositphotos.com)(Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło z cukrem miksujemy na białą, jednolitą masę. Następnie dodajemy żółtka, jeśli zrobimy to za szybko, masa może się zwarzyć. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.

Bigos

(Fot. pl.depositphotos.com)(Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki:

  • 2kg kapusty kiszonej
  • 2-3 szklanki wody
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 1,5kg żeberek
  • 4 kostki podwędzane 
  • 300 g boczku
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • przyprawa do bigosu
  • 2 cebule
  • 300 g grzybków do bigosu
  • pieprz do smaku, majeranek 

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą. Odciskamy nadmiar soku i kroimy. Wkładamy do garnka, wkładamy do niej kości, żeberka, oraz liście i ziele. Zalewamy wszystko wodą, gotujemy na średnim ogniu około godzinki. Następnie podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę, kiełbaskę i boczek i grzybki. Po godz. wyciągamy kości i żeberka z kapusty, studzimy chwilę i kroimy mięso w dużą kostkę. Całość smażymy z podsmażoną cebulką i dodatkami. Dodajemy przyprawi i gotujemy na małym ogniu.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Poznaj tradycyjne dania na Wielkanoc wg przepisu siostry Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.