Prosty i sprawdzony przepis siostry Anastazji na wielkanocny żurek. Będziecie zachwyceni jego smakiem
Nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez tradycyjnego, staropolskiego żuru. Podawany z jajkiem, kiełbasą i chrzanem może być smacznym daniem, które zagości na naszych wielkanocnych stołach. Co więcej, przepis na żurek jest znacznie prostszy, niż się może wydawać. Skorzystajcie z przepisu siostry Anastazji na żur wielkanocny.
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na rodzinie i znajomych, przygotowanie tradycyjnego żuru będzie świetnym pomysłem. Pomoże wam w tym sprawdzony i prosty przepis siostry Anastazji. Ponieważ kwaszenie wielkanocnego żuru trwa kilka dni, warto już wcześniej pomyśleć o jego przygotowaniu, by był gotowy na wielkanocny obiad.
Przepis na żur wielkanocny siostry Anastazji
Kwaszenie żuru:
Składniki:
- 25 dag mąki na żur (połowa mąki pszennej, połowa mąki żytniej)
- 1 1/2 l wody przegotowanej (ok.)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 kromka żytniego chleba
Wykonanie:
Do mąki dolać letnią wodę, dobrze roztrzepać, dodać czosnek. Przelać do słoja i przykryć kromką chleba. Nakryć słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do czasu ukiszenia.
Gotowanie żuru:
Składniki:
- 3 l rosołu lub wywaru z jarzyn
- chrzan do smaku
- czosnek do smaku
- jaja na twardo - wg uznania
- wędliny - wg uznania
- ser suszony - wg uznania
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Do rosołu lub wywaru jarzynowego dodać kwaszony żur. Zagotować, dodać chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w ćwiartki lub drobno posiekane święcone jaja, plasterki wędliny i suszony ser. Doprawić do smaku.
Uwaga: Żur można zaprawić śmietaną, a jego kwaśność zależy od ilości dodanego kwaszonego żuru.
Skomentuj artykuł