Święcenie pokarmów na Wielkanoc to nie tylko tradycja. Poznaj symbolikę święconki

Święcenie pokarmów na Wielkanoc to nie tylko tradycja. Poznaj symbolikę święconki
fot. depositphotos
jh

Święconka, nazywana również święconem, to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych tradycji wielkanocnych w Polsce. Choć z pozoru może wydawać się jedynie uroczym zwyczajem – z haftowaną serwetką, bukszpanem i słodkim barankiem – niesie ze sobą głęboką symbolikę religijną i kulturową, która przetrwała przez wieki.

Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to nieodłączny element świąt dla milionów Polaków. Co dokładnie oznaczają produkty, które wkładamy do koszyka? I dlaczego ta tradycja wciąż budzi tak silne emocje?

Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów?

Zwyczaj ten ma swoje korzenie w dawnych obrzędach wiejskich, gdy to nie wierni przychodzili do kościoła, ale kapłani objeżdżali wsie, by błogosławić jedzenie rozstawione na białych obrusach. Pokarmy miały zapewnić pomyślność, zdrowie i dostatek na kolejny rok.

Z biegiem lat tradycja ewoluowała – już w XVII wieku pojawiają się wzmianki o święceniu baranka, jajek i masła. W XIX wieku katolicy zaczęli sami przynosić do świątyń kosze pełne jedzenia – nie były to jednak małe koszyczki, lecz naprawdę pokaźne wiklinowe kosze, które miały wykarmić całą rodzinę.

W niektórych regionach Polski – zwłaszcza tych zachodnich – zwyczaj przyjął się dopiero po II wojnie światowej, wraz z migracją ludności ze wschodu. Dziś święcenie pokarmów to tradycja porównywana rangą do ubierania choinki na Boże Narodzenie.

Co wkładamy do święconki i dlaczego?

Koszyczek wielkanocny przygotowujemy z wyjątkową starannością. Najczęściej wykonany z wikliny, wyłożony białą serwetką i ozdobiony gałązkami bukszpanu, kryje w sobie nie tylko przysmaki, ale i głęboko zakorzenione symbole:

  • Baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, odwołujący się do Zmartwychwstałego Chrystusa.

  • Chleb – oznacza Jezusa jako „chleb życia”.

  • Jaja/pisanki – symbol nowego życia i płodności, niegdyś wierzono, że powinno się święcić nieparzystą liczbę jaj.

  • Sól – znak trwałości, oczyszczenia i nieśmiertelności.

  • Wędlina – wyraz radości i dobrobytu po zakończeniu postu.

  • Masło – symbol dobrobytu i łaski Bożej.

  • Chrzan – symbol męki Chrystusa, ale też siły ducha.

  • Babka wielkanocna – symbol dostatku i domowego ciepła.

  • Kurczaczek, zajączek – motywy wiosenne i oznaka odradzającego się życia.

Niektórzy dorzucają do koszyka także wodę święconą w buteleczce, miniaturowe ciasta, czekoladowe zajączki czy własnoręcznie robione dekoracje.

Co dzieje się ze święconką po poświęceniu?

Po powrocie z kościoła nie powinno się jej ruszać przed zakończeniem Wielkiego Postu. Koszyczek czeka do Wielkanocnego śniadania, podczas którego zajmuje centralne miejsce na stole.

Zgodnie z tradycją, wszystkie poświęcone pokarmy należy zjeść – to ma zapewnić dostatek i pomyślność na cały nadchodzący rok. W wielu domach śniadanie zaczyna się od dzielenia się jajkiem, na wzór wigilijnego opłatka, co symbolizuje pojednanie i wspólnotę.

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
s. Anastazja Pustelnik FDC

Święta Wielkanocne tylko z Siostrą Anastazją!

Na wielkanocnym stole oprócz tradycyjnej święconki i wszechobecnych jaj w każdej postaci, nie może zabraknąć żurku, białej kiełbasy, placanki, ćwikły z chrzanem, pasztetów czy pieczonych mięs.

Zajączek wielkanocny, baranek,...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Święcenie pokarmów na Wielkanoc to nie tylko tradycja. Poznaj symbolikę święconki
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.