Trwa 25. Świąteczna Zbiórka Żywności pod hasłem „Święta godne, a nie głodne"
Trwa Świąteczna Zbiórka Żywności. W tym roku pomóc można, kupując produkty spożywcze w sklepach stacjonarnych 26 i 27 listopada i online – w sklepie zbiorkazywnosci.pl. Zbiórka internetowa rozpoczęła się 15 listopada i potrwa do 20 grudnia br.
Według danych GUS w 2020 r. odsetek osób żyjących w skrajnym ubóstwie wzrósł do 5,2 proc., co oznacza że około 1,9 mln Polaków dysponuje miesięcznie kwotą mniejszą niż 600 zł. Wpływ na powiększenie liczby osób potrzebujących pomocy miała trwająca pandemia, do Banków Żywności zgłasza się coraz więcej potrzebujących. Pandemia miała też negatywny wpływ także na zbiórki żywności. W 2020 r. zebrano 10-krotnie mniej jedzenia niż w roku 2019 – zaledwie 76 ton.
Jak możesz pomóc?
Świąteczna Zbiórka Żywności odbędzie się w tym roku po raz 25. 26 i 27 listopada br. w 2345 sklepach w Polsce wolontariusze będą zachęcać do pomocy. W oznakowanych koszykach będzie można zostawić zakupione produkty o długim terminie przydatności do spożycia, np.: mąkę, makaron, kaszę, cukier, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, bakalie czy słodycze. Pełna lista sklepów: https://zbiorkazywnosci.pl/sklepy/.
RUSZYŁA ‼️
— Bank Żywności SOS (@BZ_SOS) November 15, 2021
25. Świąteczna Zbiórka Żywności online na stronie ➡️ https://t.co/Cx5TQ3sWIb Zachęcamy Was do udziału!
W tym roku Wasza pomoc jest szczególnie ważna, ponieważ z powodu pandemii przybyło w Polsce osób potrzebujących pomocy. #ŚwiętaGodneANieGłodne#zbiorka #wsparcie pic.twitter.com/0ckGPZ9Dk4
Drugą metodą wsparcia Świątecznej Zbiórki Żywności jest odwiedzenie charytatywnego sklepu online: www.zbiorkazywnosci.pl, w którym do kupienia są wirtualne produkty, a za zebrane w ten sposób pieniądze Banki kupią jedzenie dla osób w trudnej sytuacji życiowej.
Zbiórkę organizuje Federacja Polskich Banków Żywności, organizacja pożytku publicznego, zrzeszająca 32 banki żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, domów pomocy społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. W 2020 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 64 tys. ton artykułów spożywczych.
Źródło: PAP / tk
Skomentuj artykuł