Dlaczego Polacy są w grupie ryzyka?

Dlaczego Polacy są w grupie ryzyka?
(fot. shutterstock.com)
California Walnut Commission/ PAP /br

Mimo zwiększających się nakładów na służbę zdrowia, najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce są choroby układu krążenia. Sprawdź, co możesz zrobić, aby chronić swoje zdrowie.

Z monografii Rządowej Rady Ludnościowej "Zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia a sytuacja demograficzna Polski", wydanej w grudniu 2015 roku wynika, że najczęstszą przyczyną śmierci w Polscechoroby układu krążenia (stanowią 46% wszystkich zgonów).

Mimo zwiększających się nakładów na służbę zdrowia w ciągu minionych lat, stan ten wciąż pozostaje aktualny. Za ten problem odpowiada również zły sposób odżywiania oraz stosowanie niezbilansowanej diety. Dlatego warto ograniczyć spożywanie tłuszczów trans i zwierzęcych na korzyść zdrowych, nienasyconych tłuszczy Omega-3. Pomoże to w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia, a także urozmaici codzienne menu.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 pochodzenia roślinnego i morskiego wpływają na zmniejszenie śmiertelności 

DEON.PL POLECA

Dlaczego Polacy są w grupie ryzyka? - zdjęcie w treści artykułuJak wskazuje badanie PREDIMED, spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki tego nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.

Nowe wyniki, zaobserwowane w ramach PREDIMED, czyli jednego z największych badań klinicznych dotyczących żywienia na świecie pokazują, że dwa rodzaje kwasów tłuszczowych Omega-3 pochodzenia roślinnego i morskiego, razem wpływają na zmniejszanie śmiertelności u hiszpańskiej populacji osób starszych.

Współautor artykułu, dr Aleix Sala z Centrum Badań Biomedycznych w Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBERobn) wyjaśnia: "Przez okres 6 lat obserwowaliśmy ponad 7 000 uczestników PREDIMED, aby sprawdzić, czy osoby, które przestrzegały zalecenia przyjmowania 0,7% dziennej energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 (można to łatwo uzyskać jedząc garść kalifornijskich orzechów włoskich dziennie), były lepiej chronione przed śmiertelnością niż osoby spożywające mniej roślinnych kwasów Omega-3". Konsumpcja co najmniej 0,7% energii w postaci roślinnych kwasów Omega-3 wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

Wyniki badań nie dowodzą, że spożywanie roślinnych kwasów Omega-3 zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia w przypadku diety, która obejmuje już Omega-3 pochodzenia morskiego, jednakże o 28% redukują one ryzyko śmiertelności (chorób układu krążenia, nowotworów, demencji etc.). Naukowcy odnotowali, że zwyczajowo w rejonie Morza Śródziemnego, kwasy Omega-3 pochodzenia roślinnego w diecie uczestników badania pochodziły głównie z orzechów włoskich.

"To badanie pokazuje, że poza zaleceniami poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych Omega-3, musimy w dużej mierze skupić się na produktach spożywczych, z których kwasy te pochodzą. Zmniejszenie ryzyka ogólnej śmiertelności wiązane z kwasami Omega-3 pochodzenia roślinnego nie powinno być łączone jedynie z kwasami tłuszczowymi, ale również z innymi składnikami orzechów włoskich, takimi jak inne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały, witamina E, polifenole i fitosterole - wszystkie z nich posiadają udowodnione właściwości zdrowotne. Zrównoważona i zdrowa dieta powinna zawierać kwasy Omega-3 pochodzenia zarówno roślinnego, jak i morskiego" - powiedział dr Aleix Sala.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Dlaczego Polacy są w grupie ryzyka?
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.