Chrupiąca sałatka z kalafiorem i sosem curry
Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny i witaminy, min.: K, B1, B2, B6, C. W naszej kuchni najczęściej gości w postaci gotowanej, co niestety pozbawia go części wartości. A kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. Proponujemy więc kalafiora na surowo, w pysznej chrupiącej sałatce. Warto spróbować!
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mjonezu
- curry, sól, pieprz
Kalafior podzielić na różyczki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić nożem.
Cukinię i marchewkę przez chwilę blanszować w osolonej, gorącej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić w słupki. Odsączyć groszek i dodać do reszty warzyw.
Jogurt zmieszać z majonezem i przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry.
Warzywa delikatnie wymieszać, wyłożyć na talerzyki i polać sosem. Ozdobić gałązkami kopru.
Skomentuj artykuł