Chrupiąca sałatka z kalafiorem i sosem curry

Chrupiąca sałatka z kalafiorem i sosem curry
Kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. (fot. indigo jones/flickr.com)
apio / DEON.pl

Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny i witaminy, min.: K, B1, B2, B6, C. W naszej kuchni najczęściej gości w postaci gotowanej, co niestety pozbawia go części wartości. A kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. Proponujemy więc kalafiora na surowo, w pysznej chrupiącej sałatce. Warto spróbować!

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mjonezu
  • curry, sól, pieprz

Kalafior podzielić na różyczki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić nożem.
Cukinię i marchewkę przez chwilę blanszować w osolonej, gorącej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić w słupki. Odsączyć groszek i dodać do reszty warzyw.

Jogurt zmieszać z majonezem i przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry.
Warzywa delikatnie wymieszać, wyłożyć na talerzyki i polać sosem. Ozdobić gałązkami kopru.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Chrupiąca sałatka z kalafiorem i sosem curry
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.