Plenerownia
Nie dajcie się zmylić. To nie jest zwykła, szara myszka, ale mysz... kościelna - licencjonowany specjalista od tajemnic, znawca zakamarków i dzielny pogromca pajęczyn.
Nie dajcie się zmylić. To nie jest zwykła, szara myszka, ale mysz... kościelna - licencjonowany specjalista od tajemnic, znawca zakamarków i dzielny pogromca pajęczyn.
Plenerownia
Do tych trzech miejscowości dotarła Sztuka na kółkach dzięki dotacji Samorządu Województwa Świętokrzyskiego. Instytucja ta wspiera nasz projekt już od czterech lat.
Do tych trzech miejscowości dotarła Sztuka na kółkach dzięki dotacji Samorządu Województwa Świętokrzyskiego. Instytucja ta wspiera nasz projekt już od czterech lat.
s. Anastazja / slo
"Wspólnota stołu to wyjątkowa i szczególna bliskość osób, bowiem ten, jakże rodzinny, kontekst przebywania razem - w czasie, gdy syci się ciało i duch się buduje - jednoczy zebranych i zobowiązuje." ks. Stanisław Groń SJ
"Wspólnota stołu to wyjątkowa i szczególna bliskość osób, bowiem ten, jakże rodzinny, kontekst przebywania razem - w czasie, gdy syci się ciało i duch się buduje - jednoczy zebranych i zobowiązuje." ks. Stanisław Groń SJ
PAP / slo
Jagnięcina podhalańska jest coraz częściej serwowana przez restauratorów i doceniana przez konsumentów. To delikatne mięso ma wielką szansę na wypromowanie i spopularyzowanie poprzez wpisanie na europejską listę produktów tradycyjnych - uważa starosta tatrzański.
Jagnięcina podhalańska jest coraz częściej serwowana przez restauratorów i doceniana przez konsumentów. To delikatne mięso ma wielką szansę na wypromowanie i spopularyzowanie poprzez wpisanie na europejską listę produktów tradycyjnych - uważa starosta tatrzański.
PAP / slo
Paprykarz szczeciński i pasztecik szczeciński - dwie potrawy, które narodziły się w siermiężnych czasach PRL, uznano za potrawy regionalne. Pomorze Zachodnie dopiero kształtuje swoje smaki.
Paprykarz szczeciński i pasztecik szczeciński - dwie potrawy, które narodziły się w siermiężnych czasach PRL, uznano za potrawy regionalne. Pomorze Zachodnie dopiero kształtuje swoje smaki.
PAP / slo
Proziaki, chrupaczki, korowaj, fuczki, hałuszki to niektóre z przysmaków znanych i popularnych tylko na Podkarpaciu. Wywodzą się one z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą tamtejszą kuchnię regionalną.
Proziaki, chrupaczki, korowaj, fuczki, hałuszki to niektóre z przysmaków znanych i popularnych tylko na Podkarpaciu. Wywodzą się one z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą tamtejszą kuchnię regionalną.
Plenerownia
Odpowiedzi na te i inne pytania mogli usłyszeć uczestnicy warsztatów pisania ikon, które zostały zorganizowane w ramach projektu "Zachowanie i promocja dziedzictwa kulturowego wsi Dzierzgów". Przedsięwzięcie miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat cudownego wizerunku Matki Boskiej z sanktuarium w Dzierzgowie, który jest przykładem XVI-wiecznego malarstwa ikonowego.
Odpowiedzi na te i inne pytania mogli usłyszeć uczestnicy warsztatów pisania ikon, które zostały zorganizowane w ramach projektu "Zachowanie i promocja dziedzictwa kulturowego wsi Dzierzgów". Przedsięwzięcie miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat cudownego wizerunku Matki Boskiej z sanktuarium w Dzierzgowie, który jest przykładem XVI-wiecznego malarstwa ikonowego.
PAP / slo
Dzionie, czyli pieczona kiszka nadziewana moczoną w rosole macą to regionalny przysmak z Rakowa (Świętokrzyskie). Potrawa pochodzi prawdopodobnie z kuchni żydowskiej. Można jej spróbować m.in. w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych.
Dzionie, czyli pieczona kiszka nadziewana moczoną w rosole macą to regionalny przysmak z Rakowa (Świętokrzyskie). Potrawa pochodzi prawdopodobnie z kuchni żydowskiej. Można jej spróbować m.in. w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych.
PAP / slo
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
Plenerownia
Oto lista wszystkich miejscowości na jesiennej trasie 2012, do których projekt dotrze w ramach programu Edukacji kulturalnej MKiDN oraz WŚ:
Oto lista wszystkich miejscowości na jesiennej trasie 2012, do których projekt dotrze w ramach programu Edukacji kulturalnej MKiDN oraz WŚ:
PAP / slo
Wino to produkt, który charakteryzuje województwo lubuskie - region o bogatych tradycjach winiarskich. Smaki charakterystyczne dla Lubuskiego to także znakomite miody i chleby.
Wino to produkt, który charakteryzuje województwo lubuskie - region o bogatych tradycjach winiarskich. Smaki charakterystyczne dla Lubuskiego to także znakomite miody i chleby.
PAP / slo
Rolada, kołocz i krupniok to najbardziej znane wizytówki kuchni woj. śląskiego. W ostatnim czasie w regionie promowane są również mniej popularne potrawy - powstają szlak kulinarny i portal internetowy, a wytwórcy starają się o prawną ochronę kolejnych produktów.
Rolada, kołocz i krupniok to najbardziej znane wizytówki kuchni woj. śląskiego. W ostatnim czasie w regionie promowane są również mniej popularne potrawy - powstają szlak kulinarny i portal internetowy, a wytwórcy starają się o prawną ochronę kolejnych produktów.
Plenerownia
Minęły wakacje i Sztuka na kółkach przygotowuje się do podróży po kolejnych miejscowościach województwa małopolskiego i świętokrzyskiego.
Minęły wakacje i Sztuka na kółkach przygotowuje się do podróży po kolejnych miejscowościach województwa małopolskiego i świętokrzyskiego.
PAP / slo
Żur i potrawy z gęsiny to dania od dawna obecne w tradycji kulinarnej regionu kujawsko-pomorskiego. Na liście produktów tradycyjnych można znaleźć też kujowioki i grzybowniczki.
Żur i potrawy z gęsiny to dania od dawna obecne w tradycji kulinarnej regionu kujawsko-pomorskiego. Na liście produktów tradycyjnych można znaleźć też kujowioki i grzybowniczki.
PAP / slo
Kołocz śląski, czyli drożdżowe ciasto z maślaną posypką i nadzieniem z sera, maku lub masy jabłkowej oraz rolada wołowa podawana ze śląskimi kluskami oraz modro kapustą to najpopularniejsze opolskie przysmaki. Sięgają po nie mieszkańcy regionu i turyści.
Kołocz śląski, czyli drożdżowe ciasto z maślaną posypką i nadzieniem z sera, maku lub masy jabłkowej oraz rolada wołowa podawana ze śląskimi kluskami oraz modro kapustą to najpopularniejsze opolskie przysmaki. Sięgają po nie mieszkańcy regionu i turyści.
PAP / slo
Obwarzanek, chleb prądnicki, precelek i bajgiel to pieczywo, z którego słynie Kraków. Dwa pierwsze wyroby zostały wpisane na listę produktów chronionych w Unii Europejskiej. Z Sądecczyzny pochodzi znana w całym kraju łącka śliwowica i pierogi łomnicańskie.
Obwarzanek, chleb prądnicki, precelek i bajgiel to pieczywo, z którego słynie Kraków. Dwa pierwsze wyroby zostały wpisane na listę produktów chronionych w Unii Europejskiej. Z Sądecczyzny pochodzi znana w całym kraju łącka śliwowica i pierogi łomnicańskie.
PAP / slo
Podlasie słynie z piroga pierekaczewnika, który wypiekali przed wiekami Tatarzy, i przyrządzanych na Suwalszczyźnie kartaczy. Poza tym w regionie dominują sery, wędliny i miody wyrabiane przez lokalnych producentów.
Podlasie słynie z piroga pierekaczewnika, który wypiekali przed wiekami Tatarzy, i przyrządzanych na Suwalszczyźnie kartaczy. Poza tym w regionie dominują sery, wędliny i miody wyrabiane przez lokalnych producentów.
PAP / slo
Niegdyś wysyłane na polskie, niemieckie i rosyjskie dwory, dziś bez problemu można je kupić nad jeziorami. Sielawy, sieje, węgorze i szczupaki podaje się smażone oraz w zalewie octowej. Prawdziwych mazurskich rybaków można poprosić o ugotowanie zupy rybnej zwanej "uchą".
Niegdyś wysyłane na polskie, niemieckie i rosyjskie dwory, dziś bez problemu można je kupić nad jeziorami. Sielawy, sieje, węgorze i szczupaki podaje się smażone oraz w zalewie octowej. Prawdziwych mazurskich rybaków można poprosić o ugotowanie zupy rybnej zwanej "uchą".
PAP / slo
Cebularze, czyli okrągłe placki pokryte cebulą i posypane makiem oraz gryczaki, rodzaj ciasta z nadzieniem z kaszy gryczanej, to wizytówki kulinarne Lubelszczyzny. Są chętnie kupowane przez mieszkańców i turystów.
Cebularze, czyli okrągłe placki pokryte cebulą i posypane makiem oraz gryczaki, rodzaj ciasta z nadzieniem z kaszy gryczanej, to wizytówki kulinarne Lubelszczyzny. Są chętnie kupowane przez mieszkańców i turystów.
PAP / mh
Stowarzyszenie Wikimedia ogłosiło kolejną edycję konkursu Wiki Loves Monuments na najlepsze zdjęcia zabytków. Po raz drugi w konkursie mogą wziąć udział również polscy internauci w ramach akcji Wiki Lubi Zabytki.
Stowarzyszenie Wikimedia ogłosiło kolejną edycję konkursu Wiki Loves Monuments na najlepsze zdjęcia zabytków. Po raz drugi w konkursie mogą wziąć udział również polscy internauci w ramach akcji Wiki Lubi Zabytki.