Plenerownia
Nie dajcie się zmylić. To nie jest zwykła, szara myszka, ale mysz... kościelna - licencjonowany specjalista od tajemnic, znawca zakamarków i dzielny pogromca pajęczyn.
Plenerownia
Do tych trzech miejscowości dotarła Sztuka na kółkach dzięki dotacji Samorządu Województwa Świętokrzyskiego. Instytucja ta wspiera nasz projekt już od czterech lat.
s. Anastazja / slo
"Wspólnota stołu to wyjątkowa i szczególna bliskość osób, bowiem ten, jakże rodzinny, kontekst przebywania razem - w czasie, gdy syci się ciało i duch się buduje - jednoczy zebranych i zobowiązuje."
ks. Stanisław Groń SJ
PAP / slo
Jagnięcina podhalańska jest coraz częściej serwowana przez restauratorów i doceniana przez konsumentów. To delikatne mięso ma wielką szansę na wypromowanie i spopularyzowanie poprzez wpisanie na europejską listę produktów tradycyjnych - uważa starosta tatrzański.
PAP / slo
Paprykarz szczeciński i pasztecik szczeciński - dwie potrawy, które narodziły się w siermiężnych czasach PRL, uznano za potrawy regionalne. Pomorze Zachodnie dopiero kształtuje swoje smaki.
PAP / slo
Proziaki, chrupaczki, korowaj, fuczki, hałuszki to niektóre z przysmaków znanych i popularnych tylko na Podkarpaciu. Wywodzą się one z różnych tradycji kulinarnych, które wspólnie tworzą tamtejszą kuchnię regionalną.
Plenerownia
Odpowiedzi na te i inne pytania mogli usłyszeć uczestnicy warsztatów pisania ikon, które zostały zorganizowane w ramach projektu "Zachowanie i promocja dziedzictwa kulturowego wsi Dzierzgów". Przedsięwzięcie miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat cudownego wizerunku Matki Boskiej z sanktuarium w Dzierzgowie, który jest przykładem XVI-wiecznego malarstwa ikonowego.
PAP / slo
Dzionie, czyli pieczona kiszka nadziewana moczoną w rosole macą to regionalny przysmak z Rakowa (Świętokrzyskie). Potrawa pochodzi prawdopodobnie z kuchni żydowskiej. Można jej spróbować m.in. w lokalnych gospodarstwach agroturystycznych.
PAP / slo
Ryby na Kaszubach, a grzyby na Kociewiu - tak w uproszczeniu można określić podstawy tradycyjnej, znanej przed laty i kultywowanej do dzisiaj kuchni regionalnej na Pomorzu. Jej tajników można nauczyć się u miejscowych znawców.
Plenerownia
Oto lista wszystkich miejscowości na jesiennej trasie 2012, do których projekt dotrze w ramach programu Edukacji kulturalnej MKiDN oraz WŚ:
PAP / slo
Wino to produkt, który charakteryzuje województwo lubuskie - region o bogatych tradycjach winiarskich. Smaki charakterystyczne dla Lubuskiego to także znakomite miody i chleby.
PAP / slo
Rolada, kołocz i krupniok to najbardziej znane wizytówki kuchni woj. śląskiego. W ostatnim czasie w regionie promowane są również mniej popularne potrawy - powstają szlak kulinarny i portal internetowy, a wytwórcy starają się o prawną ochronę kolejnych produktów.
Plenerownia
Minęły wakacje i Sztuka na kółkach przygotowuje się do podróży po kolejnych miejscowościach województwa małopolskiego i świętokrzyskiego.
PAP / slo
Żur i potrawy z gęsiny to dania od dawna obecne w tradycji kulinarnej regionu kujawsko-pomorskiego. Na liście produktów tradycyjnych można znaleźć też kujowioki i grzybowniczki.
PAP / slo
Kołocz śląski, czyli drożdżowe ciasto z maślaną posypką i nadzieniem z sera, maku lub masy jabłkowej oraz rolada wołowa podawana ze śląskimi kluskami oraz modro kapustą to najpopularniejsze opolskie przysmaki. Sięgają po nie mieszkańcy regionu i turyści.
PAP / slo
Obwarzanek, chleb prądnicki, precelek i bajgiel to pieczywo, z którego słynie Kraków. Dwa pierwsze wyroby zostały wpisane na listę produktów chronionych w Unii Europejskiej. Z Sądecczyzny pochodzi znana w całym kraju łącka śliwowica i pierogi łomnicańskie.
PAP / slo
Podlasie słynie z piroga pierekaczewnika, który wypiekali przed wiekami Tatarzy, i przyrządzanych na Suwalszczyźnie kartaczy. Poza tym w regionie dominują sery, wędliny i miody wyrabiane przez lokalnych producentów.
PAP / slo
Niegdyś wysyłane na polskie, niemieckie i rosyjskie dwory, dziś bez problemu można je kupić nad jeziorami. Sielawy, sieje, węgorze i szczupaki podaje się smażone oraz w zalewie octowej. Prawdziwych mazurskich rybaków można poprosić o ugotowanie zupy rybnej zwanej "uchą".
PAP / slo
Cebularze, czyli okrągłe placki pokryte cebulą i posypane makiem oraz gryczaki, rodzaj ciasta z nadzieniem z kaszy gryczanej, to wizytówki kulinarne Lubelszczyzny. Są chętnie kupowane przez mieszkańców i turystów.
PAP / mh
Stowarzyszenie Wikimedia ogłosiło kolejną edycję konkursu Wiki Loves Monuments na najlepsze zdjęcia zabytków. Po raz drugi w konkursie mogą wziąć udział również polscy internauci w ramach akcji Wiki Lubi Zabytki.
{{ article.description }}