s. Anastazja / slo
Ciasto francuskie czyli ciasto listkowe pojawiło się na terenach polskich co najmniej w XVII wieku (na Kaszubach). Stało się bardzo popularne w Polsce po wizycie Napoleona Bonaparte w Gdańsku w roku 1807.
kz
Przepis na śląskie makiełki, zwane też makówkami. Świąteczny przepis ze Śląska.
kz
Przepis na gołąbki postne.
PAP / slo
Barbórka to jedno z najuroczyściej obchodzonych świąt w górniczych rodzinach. W tym dniu, który jest w górnictwie wolny od pracy, jedzą typowy śląski obiad - rosół i roladę z kluskami, potem słodki kołocz. Dawniej na tę okazję urządzano świniobicie.
kz
Zachęcamy do upieczenia pysznego tortu kakaowo - malinowego z masą waniliową, który jest łatwy i przyjemny w wykonaniu. Efekt cieszy nie tylko oko
kz
Bardzo proste, a przy okazji pyszne i delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami.
kz
Doskonały przepis na tort makowy z kremem z wanili i pomarańczą, który zawsze się udaję - polecamy przede wszystkim na Święta.
PAP / slo
Czarne gołąbki krużewnickie, keselica czyli rodzaj żuru, miody pitne oraz karp smażony i wędzony wprost ze Stawów Milickich znalazły się wśród innych tradycyjnych potraw Dolnego Śląska na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
s. Anastazja Pustelnik FDC
Pierogi można podawać na różne sposoby - tym razem polecamy smażone pierogi z grzybami według przepisu s. Anastazji.
s. Anastazja Pustelnik FDC
Przepis na biszkopt z ajerkoniakiem wprost z kuchni s. Anastazji. Pamiętacie: do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć świeżych jaj (umytych) wcześniej schłodzonych w lodówce. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienitego Ambasadora Siostry Anastazji.
DEON.pl
Prosty przepis, a jaki efekt! Polecamy.
PAP / slo
Pokazy kulinarne, darmowy poczęstunek oraz konkursy na temat gęsi i gęsiny - to niektóre atrakcje imprezy "Gęsina na imieninach", którą zaplanowano na 11 listopada w Poznaniu.
Risotto z grzybami - rzecz o tym, co widzialne i co niewidzialne...
Bogracz - rzecz o sprycie i czystości...
Pasta z wędzonej makreli - rzecz o darze i ciężkiej pracy.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Gruszki marynowane są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Wypróbujcie przepis Siostry Anastazji!
Karkówka a la o. Wojciech Jędrzejewski OP - rzecz o radości i smutku...
Kurczak w śliwkach i cynamonie z pieprzem cayenne.
slo
Genialny na upały - bezalkoholowy drink dla tych co lubią mojito, doskonale smakuje bez dodatku rumu.
{{ article.description }}