PAP / drr
Jedzone w oznaczający bliski koniec karnawału Tłusty Czwartek pączki mają - według ludowych wierzeń - zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi - 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.
Boska uczta - o. Wojciech Jędrzejewski OP w akcji, czyli Boskie Sprawy przy boskiej strawie. Zapraszamy na odcinek zatytułowany: "Chrystus i Kościół"
PAP / drr
2200 przepisów zebrał od mieszkańców Opolszczyzny i spisał w książce kucharskiej ks. prof. Andrzej Hanich, historyk Śląska. Zdaniem autora kuchnia opolska to dziś tygiel smaków stworzony przez Ślązaków, kresowian i opolan - podróżujących czy migrujących za pracą.
Boska uczta - o. Wojciech Jędrzejewski OP w akcji, czyli Boskie Sprawy przy boskiej strawie.
apio / DEON.pl
Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny i witaminy, min.: K, B1, B2, B6, C. W naszej kuchni najczęściej gości w postaci gotowanej, co niestety pozbawia go części wartości. A kalafior doskonale sprawdza się jako podstawa lub dodatek do różnych surówek i sałatek. Proponujemy więc kalafiora na surowo, w pysznej chrupiącej sałatce. Warto spróbować!
Boska uczta - o. Wojciech Jędrzejewski OP w akcji, czyli Boskie Sprawy przy boskiej strawie.
slo
Kiełki są bezcennym darem dla naszego zdrowia, ponieważ zawierają składniki odżywcze, witaminy C, B1, B6, B9, E, składniki mineralne - mangan, cynk, selen, wapń, fosfor, potas, sód, magnez, żelazo. Kiełki są również źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego warto włączyć je do naszego jadłospisu. Na dziś - sałatka z tuńczyka i kiełków sojowych.
s. Anastazja / slo
"Chcąc chrzan używać a lekarstwo na ów czas trze się go do wody, w takim stanie zostawia się przez niejaki czas, potem sok się z tego wyciska, zaprawiwszy nieco cukrem, stawia się w jakimś naczyniu do wystania, po czym nalewa się w szklaneczki, a resztę mocno się szpuntuje.
s. Anastazja / slo
Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie do miękkości, śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, schab pokroić w plastry, rozbić, posolić..., przed końcem zapiekania polać sherry... i kolejna z delicji s. Anastazji prawie gotowa.
Plenerownia
"Sztuka na kółkach" - edukacyjny projekt objazdowy realizowany przez Stowarzyszenie Historyków Sztuki i studio projektów kulturalnych Plenerownia - podsumowuje cztery lata działalności. Przez ten czas odwiedzono aż sto miejsc i zabytków; udział w warsztatach wzięło prawie 10 000 osób.
slo
Na poświąteczny odpoczynek od ciast wszelakich, mięs, kapusty i grochu i innych ciężkich potraw, smakowita sałatka owocowa w wersji zimowej. Zamiast kawałka ciasta - miseczka sałatki.
s. Anastazja / slo
Pasztet z białej fasoli - można podawać go na zimno z ostrymi sosami i pieczywem. Koniecznie wypróbuj przepis Siostry Anastazji!
s. Anastazja / slo
Pulpety zapiekane w sosie koperkowym, według przepisu siostry Anastazji, będą smakować każdemu - bez wyjątku!
PAP / slo
We Włoszech trwa sprzedaż tradycyjnych świątecznych ciast panettone i pandoro, których dziesiątki milionów trafią na stoły w dniach Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Tegoroczną nowinką są panettone z dodatkiem warzyw i ziół, z których słynie włoska kuchnia.
slo
Dziś proponujemy sernik z rosą. Smaczny, tradycyjny, na kruchym spodzie; a przede wszystkim, bardzo prosty w wykonaniu.
Plenerownia
To był pracowity rok. Mona Lisa na hulajnodze wystartowała już w styczniu. Podróżowała i zaznajamiała ze sztuką wiosną, latem i jesienią. W zeszłym tygodniu w podkrakowskich Zielonkach zakończyła swój objazd 2012.
Stanisława Hanausek i Anna Karaś / slo
Ziemniaki à la Duchesse czyli "na sposób księżnej czy hrabiny" ( jak kto woli) - zamiast ziemniaków purée - to sposób na urozmaicenie dań.
slo
Oto jeden z przepisów na gazpacho - rodem z gorącej i słonecznej Andaluzji, idealne na posylwestrowe nastroje i smaki. Gazpacho jest potrawą wskrzeszającą, obfitą w potas i inne niezbędne pierwiastki przywracające równowagę w organizmie zmęczonym sylwestrowymi wyczynami.
DEON.pl / apio
Czy ze świętem Wszystkich Świętych wiąże się jakaś tradycja kulinarna? Otóż tak. Zapytajcie krakowian o miodek turecki.
PAP / drr
Restauracja Noma w Kopenhadze, w kwietniu uznana po raz trzeci z rzędu za najlepszą na świecie, serwuje m.in. mrówki i sos z pasikoników. Rezerwacje na miejsca przy 11 stolikach - już na styczeń - znikają błyskawicznie.
{{ article.description }}