"Biesiady kulinarne" / Wydawnictwo WAM
Niezbędny i przepyszny dodatek do gotowanych i pieczonych mięs. Polska specjalność w najlepszym wydaniu.
PAP / drr
Na oficjalnej liście tradycyjnych produktów spożywczych województwa łódzkiego znajduje się ponad 60 pozycji. Są wśród nich m.in.: radomszczańska zalewajka, piernik z marchwi, piernikowa chata znad rzeki Mrogi i doskonale wszystkim znany chrzan.
PAP / drr
Regionalna kuchnia mazowiecka wchłonęła potrawy z innych regionów, jednocześnie wiele potraw pochodzących z Mazowsza, jada się powszechnie w całej Polsce, np. zrazy zawijane. Ma jednak małe, słodkie "coś" nieznane nigdzie indziej, czyli cukierki zwane pańską skórką.
s. Anastazja / slo
Marynowanie grzybów to temat rzeka, każdy grzybiarz z prawdziwego zdarzenia wie, jak je przyrządzać; które gatunki nadają się do marynowania, które do suszenia, a które można zamrozić. Proponujemy marynowane grzybki siostry Anastazji, które są rewelacyjną przekąską...
Caprese jest chyba najprostszą w przygotowaniu sałatką. Połączenie pomidorów z mozzarellą, świeżymi listkami bazylii i odrobiną oliwy jest genialne w swej prostocie i jakże smaczne.
s. Anastazja
Czy wiecie, że brokuły to niezwykle cenne dla naszego zdrowia warzywa? Pod względem zawartości witaminy C przewyższają owoce cytrusowe. Są źródłem wielu witamin jak: A, B i PP, zawierają magnez, fosfor i żelazo. Niewątpliwymi zaletami tego warzywa są substancje zmniejszające ryzyko chorób serca, brokuły zapobiegają także działaniu wolnych rodników. To nie wszystkie zalety tego warzywa, oprócz czysto zdrowotnych, świetnie smakują, są doskonałym składnikiem wielu potraw, zwłaszcza sałatek. Oceńcie sami.
PAP / drr
Swoje podstawowe zakupy Polacy robią głównie w sklepach wielkopowierzchniowych - wynika z badań firmy Nielsen. To tam w zeszłym roku kupiliśmy 50 proc. towarów spożywczych i 52 proc. chemicznych. Upadają zaś małe sklepiki; w 2011 roku zamknięto 5 proc. z nich.
PAP / ad
Dla pań dokonywane w samotności internetowe zakupy okazują się nudne, panowie łatwiej akceptują opóźnienie przesyłki, a wszyscy doceniają rabat czy dostawę gratis - takie wnioski płyną z naukowej rozprawy, obronionej w Szkole Głównej Handlowej.
PAP / drr
Nawet jedna trzecia ubrań dostępnych na rynku może zawierać zakazane substancje, jak nikiel czy ołów, albo być wykonanych z innych surowców, niż napisano na etykiecie - tak wynika z kontroli Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcji Handlowej.
s. Anastazja
Są tacy, którzy mogliby jeść gołąbki na okrągło, zwłaszcza z sosem pomidorowym. Siostra Anastazja podaje nam przepis na gołąbki w dwóch wersjach: dla mięsożerców oraz fanów grzybów. Obie są wyśmienite.
Plenerownia
Zakończył się cykl warsztatów Sztuka na kółkach realizowanych w ramach programu Akademia Orange. Udział w zajęciach wzięło prawie 2000 uczestników.
Plenerownia
Do tej pory w ramach naszego projektu odwiedzaliśmy zabytkowe świątynie. W ramach Tygodnia Akademii Orange zawitamy do niezwykłego miejsca - na zamek w Niedzicy, malowniczo położony nad Jeziorem Czorsztyńskim i poprowadzimy tam specjalne warsztaty zabytkoznawcze, w czasie których będzie można spotkać nie tylko Mona Lisę na hulajnodze ale i... prawdziwe duchy.
Plenerownia
Sztuka na kółkach w ubiegłych latach realizowana były w Świętokrzyskiem, Małopolsce i na Podkarpaciu. Dzięki udziałowi w programie Akademia Orange warsztaty odbyły się po raz pierwszy w województwie śląskim.
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity Snikers Siostry Anastazji.
PAP / im
Pizza z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem - taki przysmak upiekł zwycięzca mistrzostw świata piekarzy pizzy zorganizowanych po raz 21. koło Parmy na północy Włoch.
Plenerownia
Kolejny świętokrzyski etap Sztuki na kółkach za nami. W ramach programu Akademia Orange odwiedziliśmy w tym regionie pięć miejscowości.
s. Anastazja / DEON.pl / apio
Wszystkim, którzy przygotowywać będą świąteczne słodkości polecamy wyśmienity "Figowiec Siostry Anastazji".
s. Anastazja / slo
Pamiętaj aby dzień przed duszeniem mięso natrzeć pastą z mieszanki czosnku, soli, pieprzu, tymianku, dodać cebule, wlać 1/2 szklanki wina i kilka razy polewać mięso marynatą - wtedy efekt przejdzie oczekiwania
s. Anastazja / slo
Starannie dobrane receptury i bezcenne rady siostry Anastazji, przekonują nas, że sztuka gotowania może być jeszcze bardziej wyszukana. Dziś sałatka pełna zdrowia - ze względu na owoce orzecha włoskiego, które posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe zalecane w diecie przeciwmiażdżycowej.
s.Anastazja / slo
Kuskus wywodzi się z krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka), a jego ziarenka są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia i bogactwa. Dzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty.
{{ article.description }}