"Metro" / PAP / drr
Sieci spożywczych marketów masowo zabrały się za testowanie rozwiązań, które mają zmienić nasze przyzwyczajenia. „Metro” pisze jak będą wyglądały zakupy przyszłości.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Dziś prawdziwy smakołyk ze spiżarni Siostry Anastazji - truskawki w syropie. Są świetnym dodatkiem do kisieli, kremów, ciast, klusek, naleśników. A syrop nada wspaniały smak i aromat wszelkim napojom.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Botwinka. Zaprawmy ją teraz w słoikach, a będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Doskonała na ciepło i zimno. Na barszczyk i chłodnik. Pyszna i zdrowa jako dodatek do sałatek. Przepis ze spiżarni Siostry Anastazji.
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Pyszny, puszysty sernik z dodatkiem brzoskwiń od Siostry Anastazji - prawdziwy raj dla podniebienia!
Plenerownia
Po warsztatach wśród Polonii argentyńskiej Mona Lisa wraca do kraju i rusza na podbój kolejnych miejscowości woj. świętokrzyskiego.
apio / DEON.pl
Świetna sałatka na każdą okazję, spotkanie w gronie znajomych, lunch bądź kolację.
apio / DEON.pl
Przed nami sezon truskawkowy - czas dla wielbicieli truskawek. Aromatyczne, soczyste, słodziutkie... dają nam wiele możliwości wykorzystania ich dla sprawienia sobie pysznych przyjemności. Na początek proponujemy puszysty krem truskawkowy. Mniam...
S. Anastazja / DEON.pl / apio
Szukacie przepisu na smaczne, ciekawe i efektowne danie, nie za drogie i bez wyszukanych składników? Wypróbujcie przepis Siostry Anastazji na zapiekane filety z kurczaka z pieczarkami i serem w sosie cebulowym. Świetne!
apio / DEON.pl
Młoda kapustka... mmmniam. W naszych warzywniakach zaczyna pojawiać się już młoda kapusta. Dla tych wszystkich, którzy nie mogli się jej doczekać podajemy świetny, sprawdzony i prosty przepis na jeden z bardziej lubianych polskich przysmaków.
apio / DEON.pl
Wydawać by się mogło, że upiec kurczaka to taka prosta sprawa. Ale jak to zrobić, by był naprawdę smaczny, soczysty w środku, z chrupiącą skórką? Cała tajemnica tkwi w sposobie pieczenia.
apio / DEOn.pl
Polecamy świetną sałatkę z pomidorów i rukoli z pikantną salsą z avocado i papryki. Pyszna i zdrowa, doskonała jako przystawka przed daniem głównym lub samodzielne danie. Z chrupiącą bagietką smakuje przepysznie.
nestle.com
Domowy rosół, budyń z sokiem malinowym, chałka i kubek kakao.. – to smaki wspomnień, które ukształtowały nasze podniebienia, a dziś już na samą myśl wywołują błogi uśmiech na twarzy, wprawiając każdego w dobry nastrój. Pozytywny wpływ określonych potraw na nasze samopoczucie potwierdzają także naukowcy.
Plenerownia
Gotycki kościół w Seceminie ma bardzo ciekawą historię, związaną z rycerzami i braćmi polskimi. Zapraszamy do poznania tego zabytku za pomocą zadań z wydawnictwa „Sztuka na krążkach”.
PAP / ad
Policzmy, ile osób będzie uczestniczyć w świątecznych posiłkach, ile dni spędzimy w domu, a ile odwiedzając bliskich; przygotujmy kilka potraw w mniejszych porcjach - Federacja Polskich Banków Żywności radzi, jak przygotować się do świąt, by nie zmarnować jedzenia.
"Puls Biznesu" / PAP / drr
Dla połowy Polaków pochodzenie produktów nie ma znaczenia - wynika z sondażu zaprezentowanego w "Pulsie Biznesu".
Plenerownia
W Comodoro Rivadavia położonym w południowo wschodniej Argentynie w prowincji Chubut mieszka wielu Polaków lub ich potomków. Nasi rodacy zaczęli przyjeżdżać na początku ubiegłego wieku, co było związane z odkryciem w okolicy złóż ropy naftowej. Do Patagonii przybyli wówczas specjaliści z okolic Drohobycza, Sanoka i Krosna.
PAP / wm
Szwedzi robiąc zakupy w polskich sklepach Ikea mogą zaoszczędzić średnio 18 proc - wynika z rankingu Ikea-Index przygotowanego przez Stena Line. Za to więcej niż u siebie zapłacą za meble w Norwegii, Danii i Niemczech.
Piotr Patyna vel Alvin
Cieszyński likier kawowy doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowych deserów. Najlepiej jednak będzie smakował wówczas, gdy jesienią lub zimą, ok. godziny 18. podamy jedynie jeden kieliszek z jedną kostką gorzkiej czekolady lecz po wielokroć, opowiadając historię jego powstania.
Plenerownia
Drewniany kościółek p. w. Nawiedzenia NMP w Iwkowej w Małopolsce powstał w XV w. Znajduje się w centrum wsi i jest otoczony cmentarzem. Między belkami jego ścian można natknąć się na… zęby, które dawni mieszkańcy przynosili tutaj jako wyraz bólu, który ofiarowują Bogu, a także dlatego by po zmartwychwstaniu ich ciała były kompletne.
s. Anastazja / slo
Dla smakoszy ryb - pstrąg z płatkami migdałów według przepisu siostry Anastazji. Dla poprawienia smaku mięso z ryby można skropić sokiem z cytryny.
{{ article.description }}